Gemeente De Ronde Venen


Wmo op Midpoint TV

Vanaf vrijdag 29 september worden op Midpoint TV tweewekelijks documentaires uitgezonden over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarmee geven gemeente, servicepunt en tal van andere instellingen informatie over de nieuwe wet die de gemeente gaat uitvoeren.

Wat is de Wmo?

Iedereen in Nederland moet zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen. En iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Dat geldt voor jonge en gezonde mensen. Maar ook voor ouderen en mensen met een handicap of beperking. Sommige mensen hebben hulp nodig om zelfstandig te kunnen leven. Bijvoorbeeld bij de boodschappen of bij klusjes in huis. Ze worden geholpen door familie, bekenden of door vrijwilligers. Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen.

Professionele hulp bij één loket

Er zijn ook mensen afhankelijk van professionele ondersteuning. Ze kloppen daarvoor nu vaak aan bij verschillende organisaties. Dat is lastig en kost veel tijd. Met de Wmo wordt alles een stuk duidelijker. Er is één loket waar alle mensen terechtkunnen voor informatie, advies en voor het aanvragen van allerlei voorzieningen als een rolstoel, woningaanpassing of scootmobiel. In De Ronde Venen zijn al twee loketten in Mijdrecht en Wilnis: de servicepunten wonen, welzijn en zorg. Omdat hulp bij het huishouden onderdeel wordt van de Wmo kan die straks bij het servicepunt worden aangevraagd en niet meer bij het zorgkantoor.

De uitzendingen

Op de lokale televisiezender Midpoint wordt iedere twee weken een nieuwe documentaire uitgezonden over de Wmo in De Ronde Venen. De eerste aflevering start op vrijdag 29 september om 18.00 uur. In het weekend wordt de uitzending ieder uur herhaald tot zondag 24.00 uur. In de daarop volgende werkweek zijn er ieder uur uitzendingen tussen 16.00 en 22.00 uur.

Meer informatie

De gemeente maakt een informatiefolder over de Wmo en in november of december wordt een informatieavond gehouden. Op de gemeentepagina verschijnt iedere 14 dagen een artikel over Wmo. Informatie is ook te vinden op www.servicepuntderondevenen.nl