Gemeente Wageningen

College doet voorstel voor Reïntegratiebeleid 2007-2008

Reïntegratie op maat voor Wageningse bijstandsgerechtigden

Nu de arbeidsmarkt aantrekt en het aantal vacatures groeit, nemen de kansen op werk voor mensen met een bijstandsuitkering toe. Dat is goed nieuws, want door betaald werk kunnen zij weer zelf in hun onderhoud voorzien en zijn ze niet meer afhankelijk van een uitkering. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheden om zonder hulp werk te vinden. Daarom heeft de gemeente de wettelijke taak om personen uit de doelgroepen van de Wet werk en bijstand (WWB) te ondersteunen bij de reïntegratie naar de reguliere arbeidsmarkt. De manier waarop deze ondersteuning wordt geboden, is beschreven in het Reïntegratieplan 2007-2008.

De wijze waarop het college van B&W van de gemeente Wageningen het reïntegratiebeleid voor de komende twee jaren uit wil voeren, staat beschreven in het 'Reïntegratieplan WWB, IOAW en IOAZ 2007-2008'. Dit plan wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het college vindt het belangrijk dat álle mensen uit het bijstandsbestand die kunnen werken, ook een kans krijgen om aan het werk te komen. Daarom stelt zij de gemeenteraad voor om alle arbeidsgeschikte bijstandsgerechtigden te bedienen met een aanpak-op-maat. Dat wil zeggen een individuele aanpak, met de nadruk op het benoemen én versterken van de vaardigheden en kansen van de klant, maar met zorg voor eventuele belemmeringen. Voor de ene klant zal een reïntegratietraject langer duren dan voor de andere, maar het uiteindelijke doel is altijd: betaald werk, zodat de klant niet langer een uitkering nodig heeft.

In het reïntegratieplan worden de voorzieningen genoemd die het college kan gebruiken om individuele reïntegratietrajecten uit samen te stellen. Een reïntegratievoorziening is bijvoorbeeld een sollicitatietraining, een werktraining, scholing, of een integraal pakket van reïntegratieactiviteiten uitgevoerd door een reïntegratiebedrijf. Het aanbod van reïntegratievoorzieningen is breed, zodat elk traject afgestemd kan worden op de mogelijkheden en behoeften van de klant. Klanten die liever zelf hun traject samen willen stellen, kunnen onder voorwaarden in 2007 gebruik maken van een 'persoonsgebonden reïntegratiebudget'.

De ondersteuning van de gemeente is niet vrijblijvend: van mensen die door omstandigheden afhankelijk zijn geworden van een bijstandsuitkering wordt verwacht dat zij zich inzetten om er zo snel mogelijk weer onafhankelijk van te worden. Vanaf de dag dat iemand een uitkering aanvraagt, wordt meteen 'gewerkt aan werk'. Niet alleen door de klant snel aan een reïntegratietraject te laten beginnen, maar ook door contact te zoeken met werkgevers.
De relaties met lokale en regionale werkgevers worden in 2007 geïntensiveerd, wanneer het Bedrijfsverzamelgebouw (BVG) in Ede is geopend. Vanuit het BVG zullen gespecialiseerde accountmanagers de werkgevers benaderen om vacatures te werven en voor werkloze uitkeringsgerechtigden te bemiddelen.

Het college verwacht dat het voorgestelde reïntegratiebeleid zal leiden tot de in het collegeprogramma 'Bouwen voor de toekomst' opgenomen afname van het aantal bijstandsgerechtigden naar maximaal 600 in 2010.