Gemeente Wageningen

Zorgstructuur Wageningen werkt in het terugdringen van schoolverzuim

Jaarverslag leerplicht 2005 - 2006 gepubliceerd

De gemeente Wageningen voert een actief beleid in het terugdringen van schoolverzuim. Om te voorkomen dat jongeren zonder geldige reden niet op school verschijnen, zijn er Zorg- en Advies Teams (ZAT's) voor de basisscholen en voor de scholen van het Voortgezet Onderwijs ingesteld. Een dergelijke goede zorgstructuur is noodzakelijk, gezien de toenemende complexiteit van de meldingen. De cijfers voor het schooljaar 2005 - 2006 zijn inmiddels bekend.

Het schoolverzuim is het afgelopen schooljaar licht gedaald, terwijl de preventieve meldingen opnieuw zijn toegenomen. In het schooljaar 2005-2006 heeft de gemeente Wageningen 62 meldingen van schoolverzuim en 129 preventieve meldingen in behandeling genomen. Het grootste gedeelte van het verzuim betreft relatief verzuim. Hiervan is sprake wanneer een jongere les- en of praktijktijd verzuimt zonder geldige reden. De hoofdoorzaken voor dit verzuim zijn motivatieproblemen en problemen thuis.
De zorgsignalen die jongeren afgeven blijken snel te worden opgepakt door de zorgstructuren op de Wageningse scholen en in het vangnet jeugd. Deze laatste wordt ingeschakeld als er sprake is van complexe of schooloverstijgende problematiek. Door vroegtijdig als onderwijsinstelling en gemeente gezamenlijk aan de slag te gaan met zorgsignalen wordt een groot deel van het schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten voorkomen. In de meeste gevallen van schoolverzuim kan een leerling weer verder op dezelfde school. Vaak krijgt de jongere dan extra zorg zowel van de school als van hulpverlenende instanties. Als blijkt dat de huidige school niet passend is wordt een jongere geplaatst op een andere school of krijgt de jongere tijdelijk een dagbesteding bij een zorginstelling.

In het schooljaar 2005/2006 is door de leerplichtambtenaar in Wageningen acht maal proces-verbaal opgemaakt. Één proces-verbaal is toegezonden naar bureau HALT, zeven processen-verbaal zijn door de officier van justitie in behandeling genomen. Naast een taakstraf krijgen de jongeren meestal als straf verplicht contact met de jeugdreclassering opgelegd.