Ingezonden persbericht

Het radiodrama Lee de Forest van de NPS en het verfilmde theaterdrieluik Valse Wals van de AVRO hebben beiden een Prix Italia gewonnen. Het gelijknamige prestigieuze festival wordt dit jaar in Venetië gehouden.

In 'Lee de Forest' wordt het verhaal verteld over Lee de Forest die erin slaagt om een opera live uit te zenden vanaf het dak van het Metropolitan. Het is het begin van een nieuw tijdperk. Het tijdperk van de radio. Dat was uniek in een tijd waarin de radio vooral een verlengstuk van de telegraaf was. De jury sprak haar waardering uit voor dit radiodrama van de NPS omdat ze goed gebruik maakten van sterke radio `beelden` en voor de manier waarop de historische context geschetst wordt. 'Lee de Forest' werd uitgezonden in het zondagse Radioatelier van HUMAN, NPS en NOS op 13 november 2005.

ŽValse WalsŽ - was oorspronkelijk een driedelige theaterproductie van Orkater. In 'Valse Wals' worden drie fasen uit het leven van een man en een vrouw uitgebeeld. Dit alles zonder tekst. Een mengvorm van dans, mime en muziek. De jury noemde deze verfilming van de AVRO een interessante combinatie van dans, drama en filmtaal. 'Valse Wals` wordt vanavond uitgezonden op Nederland 2 om 23.10 uur.

Verder behaalde in de categorie websites, de site van Kassa (VARA) een tweede plaats.

---- --