Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
29 september 2006

Kabinet investeert 3,5 miljard euro in scholing, innovatie, ondernemerschap en kwaliteit woon- en werkomgeving

Nederland ontvangt in de komende zeven jaar 1,7 miljard euro uit de Europese Structuurfondsen. Dit geld wordt geïnvesteerd in scholing, innovatie, ondernemerschap en de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. Samen met de nationale middelen die bij deze Europese subsidies moeten worden gelegd, wordt zo ruim 3,5 miljard geïnvesteerd in het bereiken van de Lissabondoelstellingen. Dit staat in het Nationaal Strategisch Referentiekader (NSR) waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft ingestemd.

De Europese Structuurfondsen zijn bedoeld om de economische, sociale en territoriale samenhang binnen de EU te vergroten. Met ingang van 2007 staat de Lissabonagenda daarbij centraal. Vanaf 2007 kent het Europese Cohesiebeleid drie doelstellingen met een bijbehorend budget. Doelstelling
1 is gericht op de minst welvarende landen en regio's, doelstelling 2 op regionale concurrentiekracht en werkgelegenheid voor de overige regio's en doelstelling 3 op samenwerking over de grenzen heen. Nederland ontvangt
1.473 miljoen euro voor doelstelling 2 en 219 miljoen euro voor doelstelling 3.

Het Nationaal Strategisch Referentiekader geeft de kaders aan voor de besteding van dit geld. Om de structuurfondsen zo effectief mogelijk in te zetten, wil het kabinet bij de besteding aansluiten bij bestaand beleid in plaats van het ontwikkelen van nieuw beleid. De doelstelling van het kabinet is het versterken van de nationale concurrentiekracht en het investeren in de concurrentiekracht van alle regio's.

De uitwerking gebeurt via programma's. Voor doelstelling 2, regionale concurrentiekracht gaat het om vier regionale programma's (Noord, 152,3 miljoen euro, Oost 145,6 miljoen euro, Zuid 164,2 miljoen euro en West 274,3 miljoen euro). Het kabinet stelt hierbij 255 miljoen euro beschikbaar als cofinanciering, inclusief een extra bijdrage van 55 miljoen euro voor het Noorden. Voor doelstelling 2, werkgelegenheid gaat het om een programma van 736,4 miljoen euro.

Voor doelstelling 3 grensoverschrijdende samenwerking zal Nederland meedoen in vier programma's: Nederland-Duitsland, Maasrijn, Nederland-Vlaanderen en een Maritiem programma met Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, en België. Hiervoor is 150 euro miljoen beschikbaar. Voor doelstelling 3 transnationale samenwerking doet Nederland mee in twee programma's: het Noordzeeprogramma en het programma Noordwest Europa. Hiervoor is 69 miljoen euro beschikbaar.

Het NSR wordt na behandeling in de Tweede Kamer ingediend bij de Europese Commissie, die formeel moet instemmen met het aantal programma's en de financiële verdeling.

RVD, 29.09.2006