Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
29 september 2006

strategie voor nationale veiligheid

Alle ministeries werken op dit moment samen aan een strategie voor nationale veiligheid. Momenteel gebeurt er al veel om aantasting van de nationale veiligheid te voorkomen of zonodig te bestrijden, maar het gaat daarbij steeds om deelterreinen. De strategie moet zorgen voor een integrale werkwijze die een ad hoc-aanpak voorkomt en de gezamenlijke inspanningen meer richting geeft. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Remkes stuurt een brief naar de Tweede Kamer over de ontwikkeling van een strategie voor nationale veiligheid.

De nationale veiligheid is in het geding als vitale belangen (zoals territoriale of economische veiligheid of sociale en politieke stabiliteit) zodanig bedreigd worden dat er sprake is van maatschappelijke ontwrichting. Op basis van de vitale belangen is een aantal dreigingen vastgesteld, zoals terrorisme, internationale georganiseerde criminaliteit, digitale onveiligheid, klimaatverandering en natuurrampen en pandemieën. Hoewel rond deze dreigingen afzonderlijk wel beleid bestaat, kan het zicht op de samenhang worden verbeterd (bijvoorbeeld ICT-uitval in relatie tot energievoorziening).

Om early-warning en integrale lange termijn verkenningen op het terrein van nationale veiligheid te versterken en dreigingen meer systematisch te beoordelen en tegen elkaar af te kunnen wegen, wordt met voorrang gewerkt aan een rijksbrede integrale analysefunctie en risicobeoordelingssysteem. Dit moet ervoor zorgen dat de capaciteit die nodig is voor het borgen van de nationale veiligheid - zowel in menskracht als in geld - zo effectief mogelijk wordt ingezet en zonodig wordt versterkt. Tot slot zal de strategie een afwegingskader moeten bieden dat aangeeft welk belang in welke situatie prevaleert.

Het kabinet verwacht begin volgend jaar de strategie vast te stellen.

RVD, 29.09.2006