Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Regeling eigen bijdrage Wmo

Persbericht, 29-9-2006

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross (VWS) ingestemd met de eigenbijdrageregeling voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt nu in het Staatsblad gepubliceerd en verzonden aan alle gemeenten.

In de AMvB staat dat de vaststelling van de eigen bijdrage en de inning wordt gedaan door het Centraal Administratie Kantoor. De burger die gebruik maakt van voorzieningen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Wmo of een combinatie van beide ontvangt in alle gevallen nog slechts één rekening voor de inning van de gezamenlijke eigen bijdragen. Voor de inning van de eigen bijdrage is dus gekozen voor een minder belastend systeem.

Gemeenten hebben een grote vrijheid bij de uitvoering van de Wmo. Gemeenten zijn bevoegd zelf te bepalen of er een eigen bijdrage wordt gevraagd en kunnen ook bepalen of deze al dan niet inkomensafhankelijk zal zijn. Met deze AMvB wordt het maximum van de eigen bijdrage geregeld dat per vier weken van de burger gevraagd mag worden voor Wmo-voorzieningen en AWBZ-zorg tezamen.

De Wmo treedt op 1 januari 2007 in werking. In deze wet gaan de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ op.