Time : 16:38:21
Date : 29 September 2006
Sender Name: Biscuiterie Jules Destrooper
Natuurboterwafels Jules Destrooper officieel erkend als streekproduct uit de Westhoek.
Op woensdag 28/09 verleende de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en
Visserijmarketing) het officiële keurmerk "streekproduct" aan de
natuurboterwafels van Biscuiterie Jules Destrooper. Aan de voorwaarde
van traditioneel Vlaams streekproduct werd volledig voldaan. Het is
een sterk ingeburgerd streekeigen product, wordt volledig bereid in
de Westhoek en herbergt een lange historische traditie. Ondanks de
doorgedreven groei en export naar 65 landen is het koekje na vier
generaties nog steeds identiek qua ingrediënten en smaak aan de
wafeltjes die Jules Destrooper meer dan honderd jaar terug verfijnde.
Pure traditie.
Volgens een eeuwenoude kermistraditie bakten huismoeders rond de
Eindejaarsperiode boterwafels om te gebruiken in familiekring of om
weg te schenken als geluksbrenger voor het komende jaar. Vandaar dat
de volksmond de natuurboterwafels eerder "Lukken" noemt. Elk had
daarvoor zo zijn eigen receptuur.
Jules Destrooper, gepassioneerd bakker te Lo en koloniaal handelaar
in specerijen, ging hierbij de allerbeste exotische kruiden
combineren met traditionele plaatselijke ingrediënten. Het resultaat
was een uniek verfijnde deegbereiding van superieure kwaliteit met
enkel de beste natuurlijke producten. Het succes van zijn wafeltjes
liet niet op zich wachten en al gauw gingen huismoeders eerder de
typisch "geruite" wafeltjes van Jules Destrooper kopen, dan wel deze
nog zelf te bakken. De basis van NV Biscuiterie Jules Destrooper was
hiermee gelegd.
Van bakker naar ondernemer
De verkoop van zijn natuurboterwafels nam zo'n hoge vlucht dat de
puur ambachtelijke bereiding een serieus industrieel karakter kreeg
waarbij de huiselijke wafelbaksters nu omgekeerd bij Jules Destrooper
aan de slag gingen.
Eenmaal gelanceerd in 1890 ontving hij op het salon van de
voedingsindustrie in 1929 en 1931 een gouden medaille voor zijn
gesmaakt product. Een ultieme bekroning voor zijn uniek recept dat
een ganse streek in vervoering bracht. Op vandaag worden deze
wafeltjes nog steeds volgens zijn (geheim) familierecept gemaakt en
vinden ondertussen wereldwijd hun weg naar consumenten overal ter
wereld.
Volgehouden authenticiteit.
De authentieke smaak en de puur natuurlijke ingrediënten blijven
onveranderlijk topprioriteit van de huidige generatie. Ook al
onderging het bakproces een serieuze schaalvergroting, toch smaken de
wafeltjes nog identiek aan de eerste generatie die handmatig door de
toenmalige wafelbaksters werden gebakken. Peter Destrooper,
achterkleinzoon van Jules Destrooper, waakt nauwgezet over de
identiteit en de unieke kwaliteit van zijn JD familiewafel. Het
geheim recept ervan wordt van generatie naar generatie doorgegeven.
En al zijn de bakovens nu gemoderniseerd, diezelfde deeg resulteert
nog steeds in diezelfde heerlijke krokante goudgele wafeltjes waarvan
wij, en generaties voor ons, mochten snoepen.
Contact:
Peter Destrooper loodst je graag verder doorheen de rijke
geschiedenis van de natuurboterwafels.
Wie meer informatie wil kan Peter steeds contacteren op nummer 0475
78 13 50 of via
peter.destrooper@destrooper.be