Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voortgangsrapportage ICT in de zorg.2

Kamerstuk, 29-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/ICT-2718761

29 september 2006

Tijdens het Algemeen Overleg op 23 mei 2006 heb ik toegezegd u in september van dit jaar opnieuw te informeren over de voortgang bij de invoering van het elektronisch medicatiedossier (EMD) en het elektronisch waarneemdossier huisartsen (WDH). Met deze brief kom ik deze toezegging na. Achtereenvolgens zal ik ingaan op het verloop van de Proof of Concept (PoC), de voortgang van de implementatie EMD/WDH en de uitgifte van de UZI-pas. Voor een uitgebreide rapportage verwijs ik naar de "Voortgangsrapportage invoering EMD/WDH april-september 2006", die ik als bijlage meestuur met deze brief.

De Proof of Concept
Tijdens de PoC is de keten van landelijke voorzieningen voor het EPD getest in samenhang met de systemen van gebruikers. Een van de laatste fases van de PoC was de gebruikerstest, waarbij gebruik gemaakt is van fictieve gegevens. Betrokken gebruikers (huisartsen, apothekers en specialisten) konden met behulp van de UZI-pas inloggen in de computer en kregen zo toegang tot het Landelijk Schakelpunt (LSP) en de Sectorale berichtenvoorziening (SBV-Z). Vanuit het eigen informatiesysteem konden zij het burgerservicenummer van patiënten verifiëren en vervolgens medische gegevens aanmelden en opvragen via het LSP. Zo was binnen enkele seconden een samenvatting van het huisartsdossier of het medicatieoverzicht van een patiënt op te roepen op het scherm.
ICT-leveranciers Chipsoft, E.Novation Lifeline, FarMedvisie, Infotechnology, Isala Klinieken, OmniHis, Promedico, Protopics, Tetra, Uzorg en Verenigde Apotheken Limburg hebben succesvol aan de testfase meegewerkt, die op 29 augustus 2006 werd afgesloten met een demonstratie aan vertegenwoordigers van de koploperregio's en betrokken koepelorganisaties.

Start implementatie
De bevindingen uit de gebruikerstesten die een nadere uitwerking behoeven worden in de laatste fase van de POC opgelost. Deze bevindingen vormen echter geen blokkade voor de invoering van het EMD en WDH in de eerste koploperregio's. Dat betekent dat op 1 november de invoering van het WDH in de regio Twente van start kan gaan. De leerervaring die daarbij wordt opgedaan is belangrijk voor de voorbereiding van de invoering in de overige WDH-koploperregio's. Voor het EMD geldt, dat de deelnemende leveranciers aan de PoC niet actief zijn in de geselecteerde koploperregio's. Voor deze situatie wordt momenteel een oplossing gezocht, zodat toch in januari 2007 gestart kan worden met invoering in een eerste regio.

Landelijke uitrol
Na een succesvolle invoering van het EMD/WDH in de koploperregio's volgt de landelijke uitrol. Daarvoor is het gebruik van het BSN noodzakelijk en dus zal de Wet gebruik BSN in de zorg op tijd van kracht moeten zijn. Ik ben hierbij afhankelijk van de behandeling van de wet door de Tweede en de Eerste Kamer. Vanzelfsprekend zal ik de zorgaanbieders na inwerkingtreding van de wet een redelijke termijn gunnen voor de invoering van het BSN in de praktijk. De wet op het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt voorbereid, maar is niet noodzakelijk om te kunnen starten met de landelijke uitrol van het EMD/WDH. Ik ga ervan uit dat het grootste deel van de zorgaanbieders het belang ziet van een EPD en hierop uit eigen beweging zal aansluiten.

De UZI-pas
De UZI-pas vormt een belangrijke schakel in de veilige uitwisseling van gegevens via elektronische weg. Toegang tot het EPD is alleen mogelijk met de UZI-pas. De pas geeft ook toegang tot de SBV-Z. Het gebruik van de pas was onderdeel van de Proof of Concept. Daarbij is gebleken dat de pas naar tevredenheid werkt. De passen kunnen op dit moment al worden aangevraagd. Naar verwachting zullen dit jaar nog ongeveer duizend passen worden uitgegeven aan zorgaanbieders die in de koploperregio's gebruik gaan maken van het EMD/WDH. Het aantal uit te geven passen is afhankelijk van de uitrol van de toepassingen waarvoor de pas noodzakelijk is, zoals het EPD. Het CIBG, dat de passen uitgeeft, is voorbereid op een mogelijke piekdrukte bijvoorbeeld bij de invoering van het BSN.

Tot slot
Tot slot loopt er een tweetal onderzoeken in het kader van het EPD. Interpay verricht op mijn verzoek onderzoek naar de informatiebeveiliging in de zorgsector. Binnenkort verwacht ik u daarover te kunnen rapporteren. Verder wordt een businesscase uitgevoerd naar de baten en lasten van het EMD/WDH. Dit onderzoek loopt parallel aan de invoering van het EMD/WDH in de koploperregio's.

Met deze brief heb ik u de stand van zaken geschetst. In de komende maanden verwacht ik meer duidelijkheid over een aantal zaken, waaronder de invoering van het EMD en het onderzoek van Interpay. Daarom zeg ik u toe in december 2006 opnieuw te komen met een voortgangsbrief, waarin deze zaken worden meegenomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Technische voortgangsrapportage invoering EMD/WDH (nieuw venster) Kamerstuk | 29-9-2006 (pdf, 35 pag., 260 kB)