Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Termijn openbaarmaking controlegegevens VWA

Kamerstuk, 29-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S GRAVENHAGE

VGP/VV 2719060

29 september 2006

In het overleg met uw Kamer van 21 september 2006 heb ik toegezegd u nader te informeren over de termijn van de openbaarmaking van controlegegevens van de VWA. Ik doe dat middels deze brief mede namens de minister van LNV.

Per 1 oktober zullen de gegevens van de eerste cases op de website van de VWA beschikbaar komen. Het betreft gegevens over het al dan niet voorkomen van misleiding in het kader van de campagne "verantwoord frituren" en het al dan niet overtreden van normen met betrekking tot residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

In het debat heb ik toegezegd nog eens goed te kijken naar hoe lang deze gegevens op de website beschikbaar zouden moeten blijven. In eerste instantie was het voorstel de gegevens drie jaar te laten staan, om het verloop in de tijd goed te kunnen volgen. Het is echter afhankelijk van het onderwerp hoeveel gegevens er op deze manier op de website komen te staan. Dit zal verschillen afhankelijk van de frequentie van de inspecties van de VWA.

Dit alles overziende ben ik van mening dat het niet goed mogelijk is om een termijn vast te stellen die in jaren wordt uitgedrukt. Een goed alternatief lijkt mij om te spreken van het aantal inspecties. Dit vergt echter nog nadere uitwerking. De termijn van drie jaar is vastgelegd in het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens van de VWA (Staatscourant 28 augustus 2006, nr. 166/pag. 11). Dit Besluit zal voor 1 januari 2007 worden aangepast. De termijn van drie jaar wordt aangepast op een manier dat het verloop in de tijd inzichtelijk blijft. Vanzelfsprekend zal dit onderwerp in de evaluatie worden meegenomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst