European Union



IP/06/1292

Brussel, 29 september 2006

Concentraties: Commissie keurt voorgenomen overname van Banksys en Bank Card Company door Atos Origin goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-Concentratieverordening de geplande verwerving van de Belgische ondernemingen Banksys N.V./S.A. en Bank Card Company ("BCC") door de Franse onderneming Atos Origin S.A. ("AO") goedgekeurd. Na een onderzoek concludeerde de Commissie dat de transactie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet aanzienlijk zou belemmeren.

AO is een in Frankrijk gevestigde onderneming die verscheidene informatietechnologiediensten zoals consultancy, systeemintegratie en managed operatons (inclusief diensten met betrekking tot het afwikkelen van transacties) verleent aan internationale klanten die in alle bedrijfstakken werkzaam zijn. Een onderdeel van de activiteiten van AO bestaat uit het afwikkelen van transacties met krediet- en debetkaarten.

Banksys maakt deel uit van een consortium van Belgische Banken en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de exploitatie van geïntegreerde veilige betalingssystemen voor financiële transacties tussen klanten en handelaren. De activiteiten van Banksys hebben betrekking op de bijna volledige waardeketen van betaalkaarten - van diensten met betrekking tot commerciële verwerving voor de nationale debetkaart Bancontact/Mr Cash tot diensten met betrekking tot de afwikkeling van transacties - en omvatten ook diensten met betrekking tot betaalterminals (verkoop en onderhoud).

BCC is een in België gevestigde onderneming die aan haar klanten voornamelijk diensten verstrekt met betrekking tot commerciële verwerving voor internationale betaalkaarten (Visa en MasterCard).

Uit het door de Commissie uitgevoerde marktonderzoek is gebleken dat er slechts een zeer beperkte overlapping is tussen de activiteiten van AO en die van Banksys/BCC. Alleen op de markten voor de verwerving van afwikkelingsdiensten en voor de uitgifte van afwikkelingsdiensten voor betaalkaarten zou er sprake zijn van een horizontale overlapping. Na de voorgenomen transactie zou de nieuwe onderneming een zeer bescheiden marktaandeel op de EU-markt voor afwikkelingsdiensten in handen hebben. Op Belgische markt voor afwikkelingsdiensten zouden de activiteiten van de partijen elkaar niet overlappen. Voorts bestaat een verticale relatie tussen de markt voor afwikkeling van transacties waarop zowel AO als Banksys/BCC actief zijn, en de markt voor diensten met betrekking tot commerciële verwerving voor nationale debetkaarten in België waarop Banksys en/of BCC actief zijn. Uit het onderzoek van de Commissie is evenwel gebleken dat de voorgenomen concentratie niet zou leiden tot leveringsproblemen op de markt voor diensten met betrekking tot commerciële verwerving voor krediet- en debetkaarten. Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m86.html#m_4316