Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Scholieren dragen bij aan KNMI-klimaatonderzoek

Startbijeenkomst nieuw lesprogramma bij het KNMI in De Bilt 20 september 2006 - Het KNMI organiseert samen met SME Advies op vrijdag 29 september a.s. in De Bilt een meetdag voor scholieren. Zo'n tachtig leerlingen van 15 scholen leren die dag over onderzoek de atmosfeer, het weer, water en de Natuurkalender.

De dag vindt plaats in het kader van het internationale GLOBE Programma (Global Learning and Observations to Benefit the Environment).

Het belooft een leerzame en spannende dag te worden met workshops door klimaatonderzoekers, een ballonoplating in aanwezigheid van de scholieren, een onderzoekscircuit buiten en praktische informatie over deelname aan GLOBE-modules, zoals de lesmodule "Aërosolen". Aërosolen zijn kleine druppeltjes of vaste deeltjes, zoals bijvoorbeeld fijn stof, die deel uitmaken van luchtvervuiling en ook belangrijk zijn voor het klimaat.

Doel van het GLOBE-project aërosolen is scholieren actief te betrekken bij satellietonderzoek naar luchtvervuiling en klimaat. Ze meten zelf hoe de samenstelling van de atmosfeer verandert en leren hoe wetenschappers dit uit satellietgegevens afleiden. De wetenschappers, vooral van de NASA en het KNMI, kunnen het netwerk van scholierenmetingen uit heel Nederland goed gebruiken ter controle van hun satellietmetingen, bijvoorbeeld die van het Ozone Monitoring Instrument (OMI).

In het aërosolenproject krijgt iedere school die deelneemt een eenvoudig meetkastje, waarmee scholieren elke dag meten wat de concentratie aërosolen in de lucht is. Via internet voeren de leerlingen de gegevens in op de website van GLOBE international (in de VS), waarna KNMI ze verder verwerkt.

Dit schooljaar wordt proefgedraaid voor het nieuwe middelbare schoolvak "Natuur, Leven en Technologie", dat zal bestaan uit een groot aantal keuzemodules. "Aërosolen" maakt deel uit van de eerste lichting keuzemodules, die in 2007-2008 beschikbaar komen voor alle (600) havoscholen in ons land.

Uitnodiging aan de pers
Vertegenwoordigers van de media worden van harte uitgenodigd bij de GLOBE-dag op vrijdag 29 september a.s. tussen 10 en 16.30 uur.

Belangstellenden worden verzocht zich uiterlijk 27 september a.s. aan te melden bij persvoorlichting@knmi.nl, telefoon 030 2206 317 (386).

Voor meer informatie over het dagprogramma kunt u contact opnemen met SME Advies, Noor van der Hoeven, hoeven@sme.nl , telefoon 030-6358903

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 06/19
Eerste uitgave: 20-09-06