Ingezonden persbericht


Twee bijzondere vondsten in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Mensen die in het bezit denken te zijn van een archeologische vondst, kunnen vrijdag 29 september weer terecht in Nieuw Land Erfgoedcentrum tijdens het gratis toegankelijke archeologisch spreekuur. Archeologen van Nieuw Land, bijgestaan door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, zullen de meegebrachte voorwerpen determineren. Als de aanwezige deskundigen geen raad weten met een vondst, zullen zij hun uiterste best doen om de mensen door te verwijzen naar specialisten. Ook kan het voorwerp tijdelijk worden achtergelaten, zodat de archeoloog op zoek kan gaan naar een specialist binnen het vakgebied.

Dat eenvoudig en gewoon lijkende voorwerpen bijzondere historische vondsten kunnen zijn, blijkt uit het afgelopen spreekuur van vrijdag 25 augustus. Tijdens dat spreekuur werden twee fraaie voorwerpen getoond waarvan één een halffabrikaat van een stenen hamerbijl. De hamerbijl is gevonden tijdens de aardappeloogst in 1990 in de omgeving van Tollebeek in de Noordoostpolder. Dergelijke hamers van het type Emmenhamer dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd 2450 tot 1800 vC. De vinder van de bijzondere vondst heeft de hamer geschonken aan het provinciaal depot voor bodemvondsten Flevoland.

De tweede opmerkelijke vondst was een geslepen stenen bijl, gemaakt van kwartsitische zandsteen en voorzien van een fraai geslepen snede. Het betreft een zogenaamde felsoval bijl, die dateert uit het late Neolithicum, 2450 tot 2000 vC. De bijl is in 1965 of 1966 gevonden op het zanddepot bij Swifterbant.

Het spreekuur
Geïnteresseerden voor het spreekuur kunnen zich elke laatste vrijdagmiddag van de maand 's middags melden bij de receptie van Nieuw Land. Het spreekuur duurt van 13.00 tot 16.30 uur. U wordt dan verwezen naar de archeologische werkruimte, waar een deskundige u te woord zal staan. Het is geen archeologische variant van 'Tussen kunst en kitsch'. Met andere woorden: het is niet de bedoeling dat voorwerpen worden getaxeerd. Meent u echter een mooie gesp uit de Romeinse tijd, een mammoettand, een eeuwenoude munt of ander archeologisch voorwerp in de kast te hebben liggen, aarzel dan niet en kom er mee naar Nieuw Land!