Ingezonden persbericht


Persbericht week 39

Debatcentrum TUMULT organiseert vrijdag 29 september in Babel, Oudenoord 275, Utrecht. Tijd: 15.00-17.30 uur. Entree vrij.(Info/reserveren: 030- 2332430/ www.tumultdebat.nl)

JONG IN EUROPA
Tussen wereldburgers en dorpsgenoten

De wereld wordt steeds kleiner, zo zeggen de experts. Nieuws uit de verste uithoeken bereikt ons binnen een uur. Via de moderne communicatiemiddelen staan we non stop met een heel netwerk in verbinding; van SMSjes over het scoreverloop bij sportwedstrijden tot simpele afspraken over in welk café wat te drinken. Onze wereld wordt dus stiekem groter. Wat bepaalt nu je identiteit? Ben je een wereldburger of een dorpsgenoot?

In het forum: Naïma Azough, lid Tweede Kamer voor GroenLinks, Rogier Elshout, Nationale Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, Tanja Jadnanansing, Fun X , Arjaan Hijmans van den Bergh, projectleider campagne Zelfbeelden FORUM. Henk Vinken, socioloog verzorgt een inleiding. Voorzitter is Babette Niemel, journalist.

Dit is de eerste van drie TUMULTdebatten in het kader van de (kunst)manifestatie 'Eastern Neighbours' in de Toren van Babel. Op 9 okt. volgt Een blinde vlek? Nieuw Europa in de media, en op 29 oktober: Ramen open! Kunst na het IJzeren Gordijn Meer informatie: www.culturalaid.com , www.detorenvanbabel.nl .

De wereld wordt groter; want de keuzemogelijkheden van jongeren nemen per seconde toe. Ze laten opties open tot op het laatste moment en zoeken niet naar vastigheid; stel je voor dat je ergens anders wat mist. In vakjargon wordt het ook wel de quarter life crisis genoemd. Niets vast leggen, en daar eigenlijk ook niet tegen kunnen. Jaloersheid op de vorige generaties kennen ze eigenlijk niet. Jongeren van nu zijn fluïde, zijn de cut and paste generatie. Hier tegenover staan de discussies over nationale identiteit en religieuze beleving, die weer ouderwetse voorbeelden zijn van gesloten identiteiten. Want een nieuwe nationaliteit is vaak moeilijk te verkrijgen, en voor wie de opleving van religieuze gevoelens bij jongeren ziet, is de fluïde identiteit ineens heel ver weg. Kortom, hebben jongeren in een groeiende Europese gemeenschap meer behoefte aan kleine identiteiten op dorpsniveau of maken zij deel uit van Europa? Zijn zij wereldburgers, Europeanen, Nederlanders of toch weer iets heel anders...En kan je die identiteiten laten overlappen? Kun je Utrechter en Europeaan zijn?

TUMULT & St. Cultural Aid & TANS & De Jeugdraad