Gemeente Weert

27 september 2006

Project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

ONDERTEKENING CONVENANT VEILIG UITGAAN WEERT

Om een goede balans tussen leefbaarheid en levendigheid in het uitgaansgebied van Weert te waarborgen, wordt op vrijdag 29 september a.s. een Convenant Veilig Uitgaan Weert getekend door diverse partners. Het gaat daarbij om de gemeente Weert, de politie Limburg-Noord, de horecaondernemers, de stichting Oelemarkt Promotie, de taxiondernemers, omwonenden en de Bewonersorganisatie Binnenstad. Namens de gemeente zal burgemeester Niederer, als portefeuillehouder, het convenant ondertekenen. De verschillende partners vinden dat zij een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor het bieden van een kwalitatief goede, leefbare en veilige woon- en uitgaansomgeving. Door ondertekening van het convenant verbinden zij zich om door een samenwerkingsverband te komen tot een gestructureerde en integrale aanpak daarvan.

Eerder, in 2005, is door de diverse partners een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een overeenkomst voor een samenwerkingstraject waarin het instrument van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan wordt ingezet. Nu heeft dat dus geresulteerd in het Convenant Veilig Uitgaan Weert.

Maatregelen om speerpunten aan te pakken
Begin dit jaar is een veiligheidsanalyse opgesteld voor het uitgaansgebied van Weert. Dat is gedaan volgens de methode van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. Daarbij komt een aantal speerpunten naar voren. Dat zijn o.a.: . De overlast van (allochtone) hangjongeren
. Drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik
. Het vertrek van uitgaanspubliek
. Overlast door verontreiniging van de openbare ruimte. Er wordt een groot aantal maatregelen opgesomd om de speerpunten aan te pakken. Een deel daarvan wordt al uitgevoerd, andere maatregelen worden voorgesteld en van een ander deel van de maatregelen wordt de komende tijd onderzocht of ze uitgevoerd kunnen worden.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert