European Union



IP/06/1275

Brussel, 28 september 2006

"Groei en werkgelegenheid" in de praktijk - eerste pan-Europese banenbeurs helpt burgers nieuwe kansen in het buitenland te benutten

Op 29 en 30 september worden gelijktijdig in bijna 300 Europese steden meer dan 450 evenementen georganiseerd als onderdeel van de eerste pan-Europese banenbeurs. Tijdens de beurs, die wordt gehouden in het kader van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers, worden burgers bewust gemaakt van nieuwe arbeidskansen en aangemoedigd om in andere Europese landen te gaan wonen en werken. Er komen banenbeurzen in de 25 lidstaten van de EU en ook in Roemenië, Bulgarije, IJsland en Noorwegen. Het activiteitenaanbod omvat contacten met werkgevers en selectiebureaus, workshops over verhuizen naar het buitenland, informatiestands over mobiliteit, toegang tot EURES, de Europese portaalsite voor beroepsmobiliteit, en persoonlijk advies van de EURES-adviseurs.

"Beroepsmobiliteit is in de eerste plaats een zaak van de werknemer zelf. Maar om mobiliteit tot een feit te maken, moeten de overheden, bedrijven, vakbonden en universiteiten gaan samenwerken", zei Vladimír Spidla, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. "De pan-Europese banenbeurs is een uitstekend voorbeeld van verschillende politieke, sociale en economische actoren die de handen in elkaar slaan om de voordelen van een open arbeidsmarkt voor werknemers aan te prijzen."

De Europese banenbeurs is een van de hoogtepunten van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers. Zij is bedoeld om de Europeanen vertrouwder te maken met werken in het buitenland en veranderen van loopbaan, en omvat grootschalige banenbeurzen in steden zoals Leipzig, Helsinki, Stockholm, Kopenhagen, Brussel, Poznan en Marseille. Daarnaast worden grote "Job Tours" georganiseerd in het VK en een reeks "Job Days" in Tsjechië, Italië en Nederland. Bezoekers krijgen niet alleen een overzicht van het arbeidsaanbod in heel Europa, maar ook praktische informatie over verhuizen naar een ander land of een andere regio. Tevens staan een aantal mensen die reeds van loopbaan zijn veranderd en in een ander land hebben gewerkt ter beschikking om advies te geven.

De "European Mobility Bus Roadshow", die bezoekers de mogelijkheid biedt om vacatures te zoeken via de EURES-portaalsite, was tot 22 september in Parijs en zal op 29 en 30 september Helsinki aandoen. Daarna gaat het naar Riga (3 oktober), Warschau (6 oktober), Praag (9 oktober), Pecs in Hongarije (12 oktober), Milaan (16 oktober) en Brussel, tegenover het Berlaymontgebouw (19 oktober).

Doel van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers is bijdragen tot de arbeidsmobiliteit van werknemers, in nieuwe beroepen, sectoren en landen in de hele EU. Amper 2% van de Europeanen woont momenteel in een ander EU-land dan hun land van oorsprong, en die situatie is de laatste dertig jaar vrijwel ongewijzigd gebleven. De gemiddelde tijd dat iemand dezelfde baan houdt, is 10,6 jaar in de EU, tegenover 6,7 jaar in de VS. Zie bijgaand memo voor een lijst van evenementen.
Nadere informatie over de banenbeurzen vindt u op de website van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers:

http://europa.eu.int/workersmobility2006 Nadere informatie over EURES vindt u op het adres:

http://eures.europa.eu

Nadere informatie over de Europese mobiliteitsbus vindt u op het adres: http://www.emploi-international.org