Ingezonden persbericht


--- PERSUITNODIGING ---

Publieksactie Bont voor Dieren voor nertsenfokverbod

'Bont: No Licence to Kill'

Amsterdam, 28 september 2006 - Bont voor Dieren houdt vrijdag 29 september samen met Tweede-Kamerlid Krista van Velzen van de SP een publieksactie om te pleiten voor een nertsenfokverbod. Onder het motto 'Bont: No Licence to Kill' zal James Bont met zijn Bontgirl aandacht vragen voor de ruim 3,5 miljoen nertsen die jaarlijks gefokt en vergast worden, enkel en alleen voor de bontproductie.

Recent opinieonderzoek van TNS NIPO bevestigde wederom dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het 'produceren' van bont is. Men vindt het ethisch niet verantwoord om dieren te doden voor een overbodig doel. Voor bont bestaan immers meer dan genoeg uitstekende en gemakkelijk verkrijgbare alternatieven.

Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren: 'Al zeker twintig jaar lang is een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen bont. Voor bont bestaat kortom geen, zoals dat heet, maatschappelijke 'licence to produce'. Toch is in die periode de productie van bont in Nederland enorm toegenomen. Weinig mensen realiseren zich dat, maar Nederland behoort inmiddels tot de grootste producenten en exporteurs van bont ter wereld. De nertsen leven 7 tot 8 maanden in kleine kooitjes zonder zwemwater. In november worden ze vergast en gevild. Als je als samenleving de intrinsieke waarde van dieren serieus neemt, is er geen andere optie dan een wettelijk verbod op het fokken van nertsen.'

Al in de jaren negentig bewerkstelligde Bont voor Dieren een verbod op het fokken van chinchilla's en vossen voor bont.

Naast James Bont en zijn Bontgirls wordt de actie opgeluisterd door etalagepoppen. Bovendien kunnen mensen de Bonttest doen. De actie wordt door Bont voor Dieren georganiseerd in samenwerking met de SP en begint om 11:00 uur op de Stadhuisburg in Utrecht.

Locatie: Stadhuisbrug Utrecht
Tijd: 11:00 uur (tevens fotomoment)

NIET TER PUBLICATIE
Meer informatie

Bont voor Dieren
Drs. Claudia Linssen
Directeur
020 - 67 666 00
06 - 49 77 58 59
c.linssen@bontvoordieren.nl