Socialistische Partij

Actie voor nertsenfokverbod: Bont - No Licence to Kill

28-09-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen voert vrijdag samen met Bont voor dieren actie voor een nertsenfokverbod. Onder het motto `Bont: No Licence to Kill' zal James Bont met zijn Bontgirl vrijdag in Utrecht aandacht vragen voor de ruim 3,5 miljoen nertsen die jaarlijks gefokt en vergast worden, enkel en alleen voor de bontproductie.

Van Velzen Recent opinieonderzoek van TNS NIPO bevestigde wederom dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het `produceren' van bont is. Men vindt het ethisch niet verantwoord om dieren te doden voor een overbodig doel. Voor bont bestaan immers meer dan genoeg uitstekende en gemakkelijk verkrijgbare alternatieven.

Al zeker twintig jaar lang is een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen bont. Toch is in die periode de productie van bont in Nederland enorm toegenomen. Weinig mensen realiseren zich dat, maar Nederland behoort inmiddels tot de grootste producenten en exporteurs van bont ter wereld. De nertsen leven 7 tot 8 maanden in kleine kooitjes zonder zwemwater. In november worden ze vergast en gevild. Als je als samenleving de intrinsieke waarde van dieren serieus neemt, is er geen andere optie dan een wettelijk verbod op het fokken van nertsen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Mensen kunnen hun handtekening zetten om druk uit te oefenen op de politiek om eindelijk tot een nertsenfokverbod te komen. Veder kunnen ze hun bontkraagjes laten testen op echtheid, het komt namelijk voor dat mensen denken te maken te hebben met nepbont, terwijl het bijvoorbeeld best honden- of kattenbont zou kunnen zijn dat geïmporteerd is uit China".

De actie begint vrijdag om 11:00 uur op de Stadhuisburg in Utrecht.