Gemeente Barendrecht

Nieuw rijbewijs op creditcardformaat
Door omslag op vrijdag 29 september geen uitgifte nieuw rijbewijs

BARENDRECHT (donderdag 28 september 2006) * Op 1 oktober 2006 komt er een nieuw rijbewijs. Het huidige papieren rijbewijsdocument wordt vervangen door een nieuwe, fraudebestendige kunststof kaart. Het nieuwe document is beter beveiligd, heeft een handzaam bankpasformaat en is slijtvast. Belangrijkste reden om het nieuwe rijbewijs in te voeren is de betere beveiliging tegen fraude en vervalsing. Dat is nodig, omdat het rijbewijs sinds de invoering van de Wet op de identificatieplicht formeel is aangewezen als identificatiedocument. Het beveiligingsniveau van het nieuwe rijbewijs is gelijk aan die van het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart. Bovendien loopt Nederland met het nieuwe rijbewijs in de pas met bijna alle EU-lidstaten. De omschakeling naar het nieuwe rijbewijs vergt landelijk van diverse geautomatiseerde systemen een grote omslag. Daarom kan er op vrijdag 29 september in geen enkele gemeente een rijbewijs worden aangevraagd. Door de RDW wordt in Zoetermeer, Den Bosch en Veendam een noodvoorziening ingericht.

Niet alleen het rijbewijsdocument verandert, maar ook de aanvraagprocedure. Om fraude en vervalsing te voorkomen, wordt het nieuwe rijbewijsdocument - net als het paspoort en de identiteitskaart - centraal geproduceerd. Nadeel is dat de huidige 'klaar terwijl uw wacht'-service vervalt. In de nieuwe situatie kunnen aanvragers het rijbewijs een week na aanvraag ophalen bij het gemeentehuis. Het is mogelijk om het rijbewijsdocument sneller te krijgen met een spoedprocedure. Het nieuwe rijbewijs kan dan na één werkdag worden afgehaald, indien de aanvraag voor 14.00 uur is ingediend bij de gemeente. Voor deze procedure worden extra leges in rekening gebracht.

Nieuwe tarieven
De nieuwe tarieven voor het rijbewijs bedragen in Barendrecht 47 euro voor een geldigheidsduur van 10 jaar (zonder medisch onderzoek). Voor een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur, korter dan 10 jaar (met medisch onderzoek) moet ¤23,50 worden betaald. Voor een spoedaanvraag wordt 40 euro extra in rekening gebracht.

Noot voor de pers,