Persmededeling: Oxfam Novib medewerker keert terug uit Gaza

Oxfam novib
http://www.novib.nl/

Mededeling voor de redactie.

Vrijdag 29 september keert Oxfam Novib persvoorlichter Anique van den Bosch terug van een 10-daags bezoek aan Gaza.

Gaza is nu al maandenlang zo goed als afgesloten. Ook journalisten komen nog maar nauwelijks in het gebied vanwege de vele bombardementen en het toegenomen gevaar van ontvoering door Palestijnse groepen.

De humanitaire situatie voor de Palestijnse bevolking wordt steeds dramatischer. Er vallen regelmatig onschuldige doden bij bombardementen of schietpartijen, waaronder ook deze week weer kinderen. De electriciteit is uitgevallen door een bombardement op de enige electriciteitscentrale in Gaza. Een enorm rioolwaterreservoir bij de stad Beit Lahia, waarvan de pompen niet meer werken, dreigt door te breken. Tienduizenden mensen zouden getroffen kunnen worden door een vloedgolf aan zwaar vervuild water. Maar nu al sijpelt het water uit het overvolle reservoir door in het grondwater, waarvan de bewoners afhankelijk zijn voor hun watervoorziening en groeit de vrees voor gezondheidsproblemen.

Anique van de Bosch heeft rondgereisd in Gaza en gesproken met de bevolking en verschillende partnerorganisaties van Oxfam Novib op het gebied van mensenrechten, watervoorziening, landbouw en steun aan vrouwen die kleine ondernemingen starten. Voor nadere informatie of interviews, bel Ruud Huurman, 06 5117 5316