Gemeente Sneek


Zorgkantoor en Gemeenten Friesland bouwen samen aan loket Intentie is goed!
Woensdag 27 september 2006 was een historische dag voor Friesland! Alle 31 Friese gemeenten hebben samen met het Zorgkantoor Friesland een intentieverklaring getekend. De samenwerking die nu onderstreept wordt door deze intentieverklaring moet de komende 3 jaar leiden tot de vorming van Foar Elkoar-loketten. Bij de inrichting van de loketten worden zorgkantoor en gemeenten ondersteund door de Stichting Foar Elkoar.

Doel
Doel van de Stichting Foar Elkoar is er voor te zorgen dat burgers eenvoudige, eenduidige en vooral ook onafhankelijke informatie krijgen via loketten, cliëntondersteuning en informatievoorziening. Han Westerhof, de programmamanager van Foar Elkoar: "Er zijn zorgen over de wirwar van loketten en cliëntondersteuners. Steeds vaker ervaart de burger dat hij met vragen van de ene naar de andere instantie wordt verwezen en niet meteen de juiste weg weet te vinden. De ontwikkelingen die ontstaan in het kader van de marktwerking, maken het er niet eenvoudiger op. Hierdoor zien mensen zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Foar Elkoar zorgt ervoor dat het voor de burgers van Friesland herkenbaar en betrouwbaar wordt."

WMO
Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari 2007 vallen de taken informatie, advies en cliëntondersteuning onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Gemeenten zijn onder andere verplicht om lokale loketten in te richten waar mensen met vragen kunnen aankloppen. Tevens schrijft de wet voor dat de toegang tot WMO en AWBZ in samenhang geregeld wordt. De Friese gemeenten zullen hiervoor samenwerken met Zorgkantoor Friesland die belast is met de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Uniek
Nergens in Nederland wordt op deze manier samengewerkt door de betrokken partijen om het voor de burgers goed te regelen. Uniek is dat AWBZ en WMO in het loket elkaar ontmoeten en de scheiding er daarmee voor de burger straks niet meer is. Hiermee heeft de burger sneller toegang tot zijn voorzieningen.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers voor Foar Elkoar zijn: de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG), Provincie Fryslân, Zorgkantoor Friesland, Centrum Indicatiestelling Zorg Fryslân (CIZ), Patiënten en Consumenten Platform Fryslân (PCPF), De Friesland Zorgverzekeraar. Tevens zijn betrokken MEE Friesland, Stichting Welzijn Ouderen organisaties, woningcorporaties, Zorgschap Fryslân, 't Stip, Delphion, mantelzorgorganisatie Cozorg en Stichting Partoer.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 28-9-2006