EIM

Persberichten: Helft zelfstandige ondernemers bouwt geen pensioen op

publicatiedatum: vr 29 sep 2006

Uit onderzoek van EIM blijkt dat circa de helft van de ondernemers verwacht dat de pensioenvoorziening voldoende tot ruim voldoende zal zijn op de pensioendatum. Vooral de directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) blijken in veel gevallen (bijna 90%) een pensioen op te bouwen. Bij de zelfstandigen is dit beeld beduidend anders. In slechts de helft van de gevallen bouwen zelfstandigen een pensioen op.

Pensioenopbouw zelfstandige ondernemers
Het pensioenbeeld is bij de zelfstandig ondernemer belangrijk anders dan bij de DGA. Zo blijkt de helft van de zelfstandig ondernemers geen pensioen op te bouwen. Aangezien het gemiddeld inkomen van zelfstandigen beduidend lager is dan dat van de DGA, lijkt gebrek aan financiële middelen een belangrijke reden te zijn om af te zien van een pensioenvoorziening. Iets minder dan de helft van de zelfstandigen maken gebruik van de Fiscale Oudedagsreserve(FOR). Met de FOR wordt echter geen concreet pensioen opgebouwd, met het totaal van reserveringen moet rond de pensioendatum een lijfrente aangekocht worden. Dit vereist liquide middelen die niet altijd aanwezig zijn, het risico geen voldoende dekking te hebben maakt dat deze regeling steeds minder populair wordt. Circa 40% van de zelfstandigen verricht regelmatig stortingen bij een verzekeraar, terwijl iets minder dan één op de vier zelfstandigen beleggingen aanhoudt bij de bank met het oogmerk een pensioenvermogen op te bouwen.

Pensioenopbouw DGA's
In zeer veel situaties blijkt een directeur-grootaandeelhouder (DGA) daadwerkelijk een pensioen op te bouwen. In slechts 12% van de gevallen wordt er door de DGA niets ondernomen op pensioengebied. Een ruime meerderheid, twee van de drie DGA's, bouwt een pensioen op via een pensioenfonds of verzekeraar. Een DGA kan dit betrekkelijk eenvoudig doen, omdat hij voor zijn pensioenvoorziening naar keuze aangemerkt kan worden als werknemer. Beduidend minder populair is de mogelijkheid om pensioen in een aparte BV of binnen de eigen BV op te bouwen. Minder dan een kwart van de ondernemers kiest hier voor. De betrekkelijk zware administratieve eisen die gesteld worden aan een dergelijke vorm van pensioenopbouw, vormen een belangrijke rem.

Inlichtingen: 079 343 06 04
Persberichten

Publieksrapportages: Pensioen van Ondernemers publicatiedatum: vr 29 sep 2006 ( 182 Kb )

Korte inhoud:
In deze studie staat het pensioen van ondernemers centraal. Er wordt ingegaan op de vraag in hoeverre door ondernemers een pensioen wordt opgebouwd en op welke wijze dit wordt gedaan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen en directeuren-grootaandeelhouders (DGA's). Dit onderscheid wordt gemaakt, omdat de (fiscale) mogelijkheden tot pensioenopbouw voor zelfstandigen en DGA's sterk verschillen. Ondernemers die (verplicht) aan een beroepspensioenfonds meedoen (artsen, apothekers, notarissen) worden in de studie niet meegenomen. Auteur: drs. K.L. Bangma Prijs gedrukte versie: 25,00
Thema: Arbeid en HRM Bestelnummer: A200608
ISBN: 903710973X Aantal pagina's: 25
Download deze publicatie in PDF formaat Bestel gedrukte versie Publieksrapportages