European Union



IP/06/1279

Brussel, 29 september 2006

Concentraties: Commissie geeft Electrabel Nederland toestemming voor geplande overname Cogas-divisie elektriciteits- en gaslevering kleinverbruikers

De Commissie heeft Electrabel Nederland toestemming gegeven voor haar plannen om de divisie elektriciteit en gaslevering kleinverbruikers van het Nederlandse Cogas over te nemen. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening is de Commissie van oordeel dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet zou belemmeren.

Electrabel Nederland Beheermaatschappij BV ("Electrabel Nederland") is een Nederlandse dochteronderneming van het Belgische Electrabel, dat op zijn beurt onder de zeggenschap staat van het Franse nutsconcern Suez. Electrabels kernactiviteiten zijn: elektriciteitsproductie, de levering van elektriciteit, aardgas en energieproducten en -diensten aan kleinverbruikers, elektriciteits- en aardgastrading, en het beheer van distributienetten voor elektriciteit en aardgas.

Centraal Overijsselse Nutsbedrijven NV ("Cogas") is een Nederlandse onderneming die actief is in de elektriciteitsproductie, elektriciteits- en gaslevering op de kleinverbruikersmarkt, het onderhoud en de uitbouw van distributienetten voor elektriciteit en aardgas, de levering van energieadviesdiensten en de exploitatie van een tv- en radiokabelnet in Nederland. Cogas draagt bepaalde activa en verplichtingen in verband met de elektriciteits- en aardgaslevering voor de kleinverbruikersmarkt aan Electrabel Nederland over.

De activiteiten van de partijen overlappen elkaar in meerdere segmenten van de kleinverbruikersmarkten voor elektriciteit en aardgas (levering aan eindverbruikers). Samen hebben zij op de kleinverbruikersmarkt het grootste marktaandeel voor de levering van elektriciteit aan grote industriële afnemers. Toch is de Commissie van oordeel dat de gezamenlijke positie van de partijen niet groot genoeg zou zijn om de daadwerkelijke mededinging op deze markt aanzienlijk te belemmeren. Wat de kleinverbruikersmarkt voor aardgas betreft, heeft Electrabel Nederland weliswaar vrij aanzienlijke marktaandelen in een aantal segmenten, maar is Cogas niet of slechts minimaal in die segmenten aanwezig. Dat sluit ook mededingingsbezwaren uit.

Electrabel Nederland is ook actief op de upstreammarkten voor productie en groothandelslevering van elektriciteit en aardgas. Daarom heeft de Commissie tevens mogelijke verticale effecten van de geplande transactie onderzocht. Ook bij dat onderzoek was de conclusie dat de marktaandelen van de partijen te gering zijn om enige mededingingsbezwaren te doen rijzen.

Bij haar onderzoek hield de Commissie ook rekening met de relevante marktaandelen van de dochterondernemingen van Gaz de France (GdF) omdat Suez, de moedermaatschappij van Electrabel Nederland, momenteel toestemming probeert te krijgen voor haar geplande fusie met GdF (zie IP/06/802 en IP/06/1109). Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m87.html#m_43 70