KLM

VU medisch centrum en KLM gaan samenwerken aan duurzame ontwikkelingshulp

29.09.06

VU medisch centrum en KLM gaan samenwerken aan duurzame ontwikkelingshulp

AMSTERDAM/AMSTELVEEN, 29 september 2006. Onder de naam `Doctor 2 Doctor - Flying Expertise Overseas' gaan de afdeling kindergeneeskunde van VU medisch centrum (VUmc) en KLM AirCares (het charitatieve programma van KLM) samenwerken om de medische zorg voor kinderen in Kenia te verbeteren.

Specialisten van VUmc op het gebied van kindergeneeskunde reizen vanaf oktober op regelmatige en vrijwillige basis naar Eldoret, op één uur vliegen van Nairobi. In Eldoret staat het Moi Referral and Teaching Hospital, dat een zeer belangrijke functie vervult in het westen van Kenia. Ruim 12 miljoen inwoners uit Kenia en Oeganda zijn aangewezen op het Moi Ziekenhuis in Eldoret. Ofschoon het ziekenhuis een kleine afdeling kindergeneeskunde kent, is het aantal zieke kinderen heel groot. Nu nog beschikken artsen in ontwikkelingslanden vaak over onvoldoende kennis om kinderen die lijden aan aangeboren lichamelijke afwijkingen goed te kunnen behandelen.

Kinderartsen van VU medisch centrum zullen ieder met hun eigen specialisme artsen in Kenia gaan trainen om de medische zorg voor kinderen te verbeteren. De voornaamste taak van de Nederlandse artsen is de kennis van kindergeneeskunde in Kenia te verbeteren. Omdat het ziekenhuis in Eldoret een opleidingsziekenhuis is zal de kennis worden overgedragen op andere Keniaanse artsen, waardoor het programma Doctor 2 Doctor een duurzame vorm van ontwikkelingshulp is.

KLM ondersteunt Doctor 2 Doctor middels haar charitatieve programma KLM AirCares. KLM AirCares zal voor Doctor 2 Doctor de promotie en fondsenwerving verzorgen door onder meer haar passagiers te vragen frequent flyer miles en geld te doneren. Met de miles kunnen de artsen van VU medisch centrum kostenloos reizen naar Kenia en met het geld worden de verblijfkosten van de artsen gefinancierd. Ook KLM Health Services en KLM's partner Kenya Airways zullen in het programma Doctor 2 Doctor participeren. KLM Health Services is als specialist op het gebied van gezond werken en reizen betrokken geweest bij de selectie van het ziekenhuis en zorgt ervoor dat de artsen veilig en gezond op reis kunnen. KLM's partner Kenya Airways biedt vervoersfaciliteiten aan en ondersteunt ook de promotie van Doctor 2 Doctor.

"Door de bundeling van onze kennis op het gebied van kindergeneeskunde met de kennis van KLM op het gebied van vervoer hopen we van Doctor 2 Doctor een groot succes te kunnen maken", aldus prof. dr. John Roord, hoofd afdeling Kindergeneeskunde van het VU medisch centrum.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: KLM Mediarelaties: tel. 020 - 649 45 45
Judith Stuijt - VU medisch centrum: tel. 020 - 444 31 65