Nivel


Nieuwe Nederlandstalige trefwoordenlijst voor het ontsluiten van gezondheidszorgliteratuur

29 september 2006

De nieuwste versie van de Thesaurus Gezondheidszorg is verschenen. Dit is een lijst van circa 5000 Nederlandstalige trefwoorden (thesaurustermen) op het gebied van de gezondheidszorg, het gezondheidszorgbeleid en de organisatiestructuur van gezondheidszorgvoorzieningen.

Met deze trefwoorden is het mogelijk om wetenschappelijke publicaties op deze gebieden te ordenen, ze op een uniforme manier te ontsluiten, en om in bibliotheken te vinden wat men zoekt. De Thesaurus Gezondheidszorg bevat uitsluitend Nederlandstalige trefwoorden.

Het verschil tussen het zoeken naar bronnen met een thesaurusterm of met een zoekmachine (zoals Google), is dat een zoekmachine in de documenten zélf zoekt naar bepaalde woorden die er al dan niet in voorkomen. Een nadeel hiervan is dat dit veel ruis oplevert: documenten die weliswaar het gevraagde woord bevatten, maar in een andere context of met een andere betekenis. De zoektermen van een thesaurus zijn exact gedefinieerd en bovendien doorzoekt een thesaurus niet de documenten zelf, maar de metadata: (tref)woorden die iets zeggen over de inhoud van het document en die er heel bewust en nauwkeurig aan zijn toegevoegd om het document te ontsluiten.

De trefwoorden in de Thesaurus Gezondheidszorg zijn zowel alfabetisch geordend als hiërarchisch (volgens een 'boomstructuur'). Behalve voor toepassing op (papieren) bibliotheekcollecties, is deze thesaurus bruikbaar voor het toegankelijk maken en presenteren van informatie binnen digitale kennissystemen, zoals websites of intranetsites van organisaties.

De Thesaurus Gezondheidszorg is een gezamenlijk product van het onderzoeksinstituut NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg), het Trimbos-instituut, Prismant, het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV).

De Thesaurus Gezondheidszorg 2006 is zowel op papier als elektronisch verkrijgbaar. De papieren versie kost ¤ 65,= (exclusief verzend- en administratiekosten). De elektronische versie wordt uitsluitend in licentie geleverd. De prijs is afhankelijk van de systeemtoepassing en het aantal gebruikers.

Meer informatie over de Thesaurus Gezondheidszorg kunt u krijgen bij mw. R. van den Berg (NIVEL) tel: (030) 27 29 614
e-mail: r.vandenberg@nivel.nl

Zie ook


* Doorzoek de NIVEL bibliotheek catalogus op internet
* NIVEL rapporten bestellen