Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 29 september 2006

Persbericht

Begroting 2007 sluit: inzet van incidentele middelen voor diverse projecten

Het college van gemeente De Wolden presenteert de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2007 tot en met 2010. Met ingang van 2007 wordt structureel geld vrijgemaakt voor o.a. versterking van de rekenkamercommissie annex ondersteuning van de griffier en voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).

In de meerjarenbegroting geeft het college ook aan dat er ruimte is voor een aantal incidentele uitgaven voor de uitvoering van verschillende projecten. Als de raad instemt met de aangepaste nota reserves en voorzieningen dan komt E1,4 miljoen vrij voor o.a. de externe ondersteuning uitwerken plannen multifunctionele accommodatie in Ruinerwold, een bijdrage voor de aanpassing van het dorpshuis in Berghuizen en de verkeersveiligheid rondom scholen.

Bij het opstellen van de begroting heeft het college zich gehouden aan de kaderstellende uitspraken van de raad, neergelegd in de 'Kadernota 2007'. Bij het presenteren van de kadernota was er nog sprake van een zorgelijk beeld met betrekking tot de begrotingsuitkomsten, maar door de strakke bedrijfsvoering en meevallende inkomsten is de uitkomst gunstiger. Zo valt bijvoorbeeld de stijging van de loon- en prijsgevoelige onderdelen in de begroting ten opzichte van de verder groeiende algemene uitkering mee. Ook kunnen genoemd worden een lager dan voorziene uitzetting op de sociale werkvoorziening, meevallende kapitaallasten, compensatie van het Rijk voor wegvallende leges reisbescheiden etc.

Ondanks deze positieve ontwikkeling wijst het college er echter wel op dat sommige ramingen in de exploitatiebegroting alsmede de personele formatie op onderdelen onder druk staan. Ook staan er nog zaken op de investeringslijst, waarvoor nog geen structurele middelen beschikbaar zijn gesteld.

Lasten voor de inwoners
De totale woonlasten voor de inwoners zullen niet meer dan trendmatig stijgen.

De onroerende-zaakbelastingen (OZB) gaat trendmatig met 2,75% omhoog, de afvalstoffenheffing stijgt trendmatig met 0,67% en de rioolrechten stijgen met 1,97%.

Meer informatie

Op 6 en 9 november wordt de begroting behandeld in de gemeenteraad. De begroting is vanaf 16 oktober in te zien in het gemeentehuis in Zuidwolde en bij de bibliotheken in De Wolden. De belangrijkste hoofdstukken uit de 'Begroting 2007 en volgende jaren' zijn vanaf dezelfde datum na te lezen op de gemeentelijke website www.dewolden.nl.

///////////////////////////////////

Noot van de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau voorlichting, tel. (0528) 378 239.


---- --