Ministerie van Defensie

29-09-2006 10:20

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Een Nederlandse F-16 op de flightline van het vliegveld Kaboel - Foto: Richard Frigge, AVDD. Een Nederlandse militaire eenheid heeft zondag 24 september meegevochten met coalitietroepen ten oosten van Deh Rawod. De infanteristen boden hulp toen een gezamenlijke patrouille van Amerikaanse en Afghaanse militairen en een clubje Nederlandse commando's zwaar onder vuur kwam te liggen van vele tientallen vijandelijke strijders.

Het gevecht, waarbij Amerikaanse luchtsteun werd ingezet, was langdurig en fel. Noch onder de Nederlandse commandoâs noch onder de te hulp geschoten infanteristen vielen slachtoffers. Wel raakten twee Amerikaanse en zeven Afghaanse militairen gewond. Aan vijandelijke zijde, waarschijnlijk Taliban, sneuvelden volgens de NAVO zeker twintig man. Vijf strijders werden uitgeschakeld door de Nederlandse infanteristen.

De nabije omgeving van het kleinste Nederlandse kamp in de provincie Uruzgan werd onrustig toen de Amerikanen de Taliban verdreven van een strategisch kruispunt, dat 15 à 20 kilometer verderop ligt. Na deze actie volgden tal van schermutselingen. De Amerikanen hebben noordelijker in Uruzgan twee bases.

De afgelopen week zijn Nederlandse F-16âs een keer te hulp geschoten toen een Afghaans konvooi werd aangevallen in de Chora-vallei, ten noorden van Tarin Kowt. Ook werden de jachtbommenwerpers ingezet in de provincie Helmand om belaagde Britse troepen te helpen.