Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 september 2006


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie


over haar columns op de website van het Ministerie van Justitie


1) Herinnert u zich dat u op 10 mei 2004 een column schreef over uitgeprocedeerde asielzoekers op de website van het ministerie van Justitie, met de volgende zinsnede: "Het gaat om mensen van wie de onafhankelijke rechter na een zorgvuldige procedure heeft vastgesteld dat er voor hen hier geen toekomst is"?


2) Herinnert u zich ook, dat u op 27 september 2006 in uw column schrijft dat het bij personen die in vreemdelingenbewaring worden gehouden gaat om illegalen "of om mensen van wie de onafhankelijke rechter na een zorgvuldige procedure heeft vastgesteld dat ze hier geen toekomst hebben"?


3) Is het niet zo, dat uitsluitend de minister beslist dat mensen niet in ons land mogen blijven en dat de onafhankelijke rechter de beslissing van de minister alleen mag toetsen?


4) Of acht u de rechter verantwoordelijk voor die beslissing dan wel medeverantwoordelijk voor het besluit van de minister? Zo nee, waarom geeft u dan deze voorstelling van zaken?


5) Wat bedoelt u met de opmerking dat door de rechter is vastgesteld dat deze mensen 'hier geen toekomst' hebben? Wordt dat door u of de rechter onderzocht of alleen beslist?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politiek nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl