Gemeente Soest

Gildefeesten

Datum: 29/09/2006

Evaluatie Gildefeesten 2006

Zoals jaarlijks gebruikelijk is, heeft ook dit jaar een evaluatie plaatsgevonden van de Gildefeesten.

Bij het overleg hierover waren het Groot Gaesbeker Gilde, de politie, Beck Beveiliging, de brandweer en de gemeente (bestuur, juridische zaken, milieu, bouw-en woningtoezicht en veiligheid) aanwezig.

Algemene conclusie

De algemene conclusie was dat de Gildedagen tot en met de middag van maandag, 28 augustus 2006, prima zijn verlopen en een groot succes konden worden genoemd. Op de maandagavond echter, zijn er aan het einde van de avond wel problemen geweest.

Hoe verliep de maandagavond?

Aan het begin van de maandagavond bleek er een veel grotere belangstelling dan was verwacht; na overleg met de politie heeft het Gilde besloten meer toeschouwers binnen te laten dan aanvankelijk de bedoeling was.

Het feest in de tent is, op enkele incidentjes na, goed verlopen. Buiten stond nog een groep die niet toegelaten kon worden, omdat het maximum aantal mensen was bereikt. Die groep, steeds schommelend tussen 50 en 200 personen, bleef bij de tent rondhangen en gedroeg zich in eerste instantie verbaal agressief tegen de politie, maar later ook tegen de vertrekkende jeugd, waardoor er jongeren waren die niet durfden te vertrekken.

Toen tegen middernacht vanuit de groep met flessen, stenen etc naar de politie werd gegooid, was dat voor de politie aanleiding om op te treden en hebben zij een charge uitgevoerd. Tegelijkertijd heeft het Gilde, op verzoek van de politie, ervoor gezorgd dat de jongeren in de tent binnen bleven tot de situatie buiten weer rustig was en zij veilig en verantwoord konden vertrekken.

In de tent ontstond daardoor wat irritatie bij de garderobe, omdat men na ontvangst van de jas weer terug de tent in moest. Door het gebeuren op straat, is besloten de jongeren in groepen uit de tent te laten vertrekken, waardoor een aantal jongeren vrij lang moest wachten. Het gebeurde is voor het Gilde reden voor wat organisatorische wijzigingen. Daarnaast waren alle betrokken partijen het er over eens dat er ook volgend jaar weer een maandagavondactiviteit moet komen; de overgrote meerderheid goedwillenden moet niet de dupe worden van de misdragingen van een kleine groep.

Wat alle betrokkenen het meeste is opgevallen is het grote aantal jeugdigen (vanaf 12-14 jaar) dat al aan het begin van de avond dronken/aangeschoten was. Een groot aantal van hen had zich vooraf al fors ingedronken (niet alleen met bier maar ook met wodka). Om die reden is een aantal van hen de toegang geweigerd, moesten anderen 's avonds voortijdig de tent verlaten en moest er zelfs één persoon per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Complimenten voor de maatregelen

Het Gilde en de politie hebben vorige week al contact gehad met omwonenden van het Blaak-terrein. Uit zowel de mondeling als schriftelijk verkregen reacties bleek dat men (zeer) te spreken was over de wijze waarop de organisatie was opgezet. De festiviteiten werden allen positief gewaardeerd. Opmerkelijk waren de complimenten voor de getroffen maatregelen waardoor de problemen van vorig jaar zijn voorkomen dit jaar.

Kortom: de evaluatie kwam tot de conclusie dat de Gildefeesten één groot dorpsfeest zijn geweest waarbij het betreurd wordt dat het slot van het feest ontsierd is.

© 2004-2006 Gemeente Soest - Disclaimer