Inspectie van het Onderwijs

het friese taalonderwijs
Nog het nodige te verbeteren rondom het Friese taalonderwijs
---

29 | 09 | 06
Uit het rapport âFries op schoolâ van de Inspectie van het Onderwijs dat vandaag verschijnt, blijkt dat er nog het nodige te verbeteren valt in het gebruik en het onderwijzen van het vak Fries. Wel besteedt maar liefst 94 procent van de basisscholen in Fryslân aandacht aan het Fries. Van de vestigingen in het voortgezet onderwijs die Fries moeten geven, geeft tenminste 77 procent het vak.

In het rapport âFries op schoolâ doet de Inspectie van het Onderwijs verslag van de kwaliteit van het vak Fries in het primair en voortgezet onderwijs in Fryslân. Opvallend is dat de meeste scholen de verplichting aanvoeren als reden om Fries te geven. Puur onderwijskundige redenen, zoals het leren functioneren in een tweetalige omgeving en het overbruggen van de kloof tussen thuis- en schooltaal, worden minder vaak genoemd.

De inspectie constateert dat de directies het belang dat ouders hechten aan het vak Fries, onderschatten. De scholen hebben amper beleid vastgelegd. Op de basisscholen ontbreekt vaak een doorgaande lijn in het aanbod, omdat er geen duidelijke afspraken op schoolniveau zijn. Het aantal uren Friese les varieert sterk van school tot school. Tussen basisscholen en het voortgezet onderwijs is weinig overdracht met betrekking tot Fries.

Ongeveer twee derde van de leraren die Fries geven, heeft een bevoegdheid voor het geven van het vak. Dit aantal is gestegen ten opzichte van een eerdere meting. De leraren zijn doorgaans pedagogisch voldoende kundig. Ze gaan echter vaak niet-adequaat om met verschillen tussen Friestalige en niet-Friestalige leerlingen.

Bevoegde gezagen en scholen kunnen meer beleid vaststellen ten aanzien van het Fries en ervoor zorgen dat leerlingen Fries krijgen van gekwalificeerd onderwijspersoneel. Leraren kunnen tijdens de Friese lessen meer rekening houden met verschillen tussen Friestalige en niet-Friestalige leerlingen. Waar nodig zal de inspectie scholen aanspreken op de kwaliteit van het Fries. Over vier jaar brengt de inspectie opnieuw een rapportage uit over de stand van zaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters via

- 030 â 669 05 30

- 06 â 52 35 43 65 (Melanie Cramer-Mulder)

- 06 â 52 35 43 66 (Harm van Gerven)

- persvoorlichting@owinsp.nl

---