Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


29-09-2006

Openbare controlegegevens residuen bestrijdingsmiddelen

In aansluiting op de Nieuwsbrief van Frugi Venta en berichten op de website treft u hieronder de uitkomst aan van het meest recente overleg met o.a. het ministerie van VWS.

Op 28 september was er extra overleg op het ministerie van VWS met CBL, PT, Frugi Venta en DPA over de pilot openbaarmaking, met name over de publicatietermijn van 3 jaar.

Conclusie: De Beleidsregels openbaarmaking worden op dit punt in ieder geval per 1 januari 2007 aangepast (termijn wordt verkort). De manier waarop wordt pas later beslist, afhankelijk van de reacties na 1 oktober. De VWA vertegenwoordiger opperde minimum 1 jaar, maximum 3 jaar, afhankelijk van het aantal monsters bij het bedrijf. Het overleg met het bedrijfsleven wordt op 20 november vervolgd.

De pilot wordt medio 2007 geëvalueerd. Het bedrijfsleven wenst, dat een onafhankelijk bureau de resultaten en de kosten bij de overheid en het bedrijfsleven toetst aan de doelstelling, te weten consument voorlichten over gerichte keuze aankoopplaats. VWS heeft dit nog niet toegezegd, maar het bedrijfsleven wordt betrokken bij de evaluatie.

Wederom is gewezen op de rechtsongelijkheid, omdat supermarkten wel door de VWA worden gecontroleerd en groentewinkels, markten en toko's niet. De VWA stelt, dat de controleresultaten bij de groothandel maatgevend zijn voor de veiligheid van de producten bij de gespecialiseerde detailhandel. Dat dezelfde groothandelaren ook supermarkten beleveren, werd niet relevant geacht.

Per 1 oktober zal slechts 1 bedrijf met controlebevindingen op de website staan. Dit is geheel in strijd met eerdere uitspraken. Per 5 oktober worden er 15 bedrijven bijgezet en vervolgens elke donderdag meer bedrijven en meer monsteruitslagen. De VWA staat in het algemeen op het standpunt, dat gestreefd moet worden naar heel veel controlebevindingen op de site. Aldus worden de incidenten met MRL overschrijdingen ondergesneeuwd door de massa .Vandaar is men op de termijn van 3 jaar gekomen.