FNV Bouw

datum: 29-09-2006 / bericht: 1 van 35

Bouwbonden met KWS eens over 'jaarmodel'

De drie bouwbonden hebben met Koninklijke Wegenbouw Stevin een principeakkoord bereikt over een 'jaarmodel'. Uitgangspunt is inkomens- en werkzekerheid gedurende het hele jaar; per beroepsgroep en per regio wordt maatwerk toegepast. FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps leggen het akkoord positief aan hun leden voor; deze ontvangen nog deze week een stembiljet. Bij Ballast Nedam en BAM Wegen, de andere twee bedrijven waarbij dit onderwerp speelt, is nog geen vooruitgang geboekt in de besprekingen.

Nieuw overleg tussen de bonden en de drie grote wegenbouwbedrijven was noodzakelijk na de uitspraak van de Utrechtse kantonrechter begin augustus. Deze verwees de individuele contracten naar de prullenmand die de drie bedrijven hun werknemers hadden voorgelegd: deze waren in strijd met de cao. De bouwbonden kregen in hun kort geding daarover volledig gelijk van de rechter.

Met KWS is nu afgesproken dat elk jaar vóór 1 april met de vakbonden wordt vastgelegd hoeveel uren er worden gespaard. Om onnodig opsparen te voorkomen, wordt het aantal uren afzonderlijk per beroepsgroep en afzonderlijk per regio vastgelegd op basis van het aantal uren dat er in de voorafgaande vijf jaar is opgenomen. Het maximum op te sparen uren is 200, wat bereikt wordt via meeruren of reisuren. Per opgenomen uur geeft KWS een bonus. Zo is een normaal meeruur 125 procent waard in opgenomen tijd; een extra uur op zaterdag 150 procent en een extra zondaguur 200 procent. Naast deze 'normale' bonus geeft KWS nog een extra bonus van 25 procent per opgenomen uur. Ruim van te voren worden de op te nemen uren ingeroosterd, terwijl 'discontinuïteit' boven de vijf weken altijd volledig voor rekening van de werkgever komt. In een periode dat uren worden opgenomen, komen er geen inleenkrachten binnen. De werknemers in dit model hebben in principe het hele jaar door vast werk. Mocht KWS toch ontslag nodig achten, dan moet het bedrijf een procedure via de kantonrechter starten.

Voor de andere twee bedrijven, Ballast Nedam en BAM Wegen, begint de tijd te dringen. Hoe langer overeenstemming uitblijft, des te krapper de periode dat er nog uren kunnen worden opgespaard.