Nederlandse Spoorwegen Utrecht, 29 september 2006

Herfstmaatregelen voor soepele treinenloop

NS heeft voorbereidingen getroffen voor een ongestoorde treinenloop in herfst. De treinen zijn klaar voor het gladde jaargetijde dankzij Anti Blokkeer Systemen (ABS). Bij treinonderhoudsbedrijf NedTrain zijn de `kuilwielenbanken' gereed gemaakt en liggen voorraden reservewielen klaar. Voor het eerst gaan treinen van NS ook het gladheidbestrijdingsmiddel Sandite op de rails aanbrengen.

Door bladval en vochtige omstandigheden neemt de kans op gladheid op het spoor toe. De spoorsector neemt maatregelen om te zorgen dat de reizigers zo min mogelijk merken van de gladde rails. NS heeft daarvoor in de afgelopen jaren 17 miljoen euro geïnvesteerd, vooral in de vernieuwing van de ABS (Anti Blokkeer Systeem) van zo'n 1500 rijtuigen. Mochten treinen toch gaan glijden en beschadigingen aan de wielen oplopen, dan zijn er 6 `kuilwielenbanken' 7x24uur beschikbaar voor snelle reparatie.

Meetsystemen in de spoorbaan houden de kwaliteit van de treinwielen in de gaten en machinisten krijgen per SMS waarschuwingen over plaatsen waar het glad is. ProRail zorgt voor gladheidbestrijding op het spoor, onder andere door het aanbrengen van `Sandite', een substantie die het spoor stroef maakt. Voor het eerst wordt deze herfst Sandite ook aangebracht door treinen van NS, tijdens de reguliere ritten. Tot nu toe gebeurde dit 's nachts met speciale werktreinen.

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt dagelijks het vervoer van bijna 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 371 stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Bijna 25.000 NS medewerkers verzorgen de dienstverlening aan de klanten.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358


---- --