Twee partijen scoren dikke onvoldoende op Zorgmeetlat

V?

VVD en Partij voor de Vrijheid scoren dikke onvoldoende op Zorgmeetlat

De verkiezingsprogramma's van VVD en Partij voor de Vrijheid beloven weinig goeds voor de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland. Ook veel andere partijen halen een matige score. Dit blijkt uit de politieke Zorgmeetlat van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Op basis van de uitkomsten van de Zorgmeetlat vraagt V&VN politieke partijen om aanpassing van hun verkiezingsprogramma's.

Zorgmeetlat
De Zorgmeetlat is vandaag gepresenteerd door Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), beroepsvereniging van zorgprofessionals. De Zorgmeetlat geeft aan of de politieke partijen voldoende maatregelen treffen om de grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen.
Deze vraagstukken hebben vooral te maken met de toenemende vergrijzing en de explosieve vraag naar zorg. Hierdoor dreigt een groot tekort aan goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden.

Score
De score van de Zorgmeetlat is gebaseerd op zeven criteria. Deze richten zich onder ander op het onafhankelijk houden van chronisch zieken, de instroom van nieuwe studenten, motivatie en behoud van personeel en de kwaliteit van de zorg. Ook is gemeten hoeveel een politieke partij wil investeren (of bezuinigen) in de zorg. De score per partij is omgerekend naar een rapportcijfer.

Uitslag Zorgmeetlat
De rapportcijfers van de Zorgmeetlat zijn als volgt:
PvdA 7
SP 6
ChristenUnie 5
GroenLinks 5
CDA 4
D66 4
SGP 4
VVD 2
Partij voor de Vrijheid 0

Kans op verbetering
V&VN roept alle politieke partijen op om zich meer in te zetten voor de zorg. Wanneer de politieke partijen hun (concept)verkiezingsprogramma's aanpassen, legt V&VN ze opnieuw langs de Zorgmeetlat.

Meer informatie
De volledige uitslag staat op www.venvn.nl.

Over V&VN
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is dé beroepsvereniging van en voor verpleegkundigen en verzorgenden. De vereniging zorgt ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden hun beroep goed kunnen uitoefenen. Maar ook dat zij plezier houden in het werk en trots blijven op hun vak. V&VN maakt zich daarom sterk voor alles wat dat mogelijk helpt maken, zoals scholing, beroepsprofielen, kwaliteitsrichtlijnen, uitwisseling, en invloed op beleid.


- - - - - - - - - -