Volvo zet 35 bio-ethanol auto's op de weg

Volvo cars

Beesd, 29 september 2006 - Met de ingebruikname vorige week van een nieuwe bio-ethanol (E85) pomp in Beesd zetten Volvo Cars en oliemaatschappij Tamoil de volgende stap in het proces naar schonere motorbrandstoffen. Onder het motto 'niet praten, maar doen' hebben beide bedrijven elkaar gevonden in een samenwerking die de komende jaren moet resulteren in een toenemend aantal Volvo's die rijden op bio-ethanol en een uitbreiding van het aantal E85 tankstations in Nederland.

Het is voor het milieu, de automobilist en de auto-industrie de komende jaren van belang dat het netwerk van E85 tankstations in Nederland verder wordt uitgebreid. In dit kader hebben oliemaatschappij Tamoil Nederland en auto-importeur Volvo Cars Nederland een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De oprichting van een E85 pomp op het Tamoil tankstation in Beesd is een eerste resultaat van deze samenwerking. Ondanks het feit dat de overheid de schone brandstof niet actief stimuleert - zoals dat bijvoorbeeld in Zweden wèl gebeurt - vinden Volvo en Tamoil de tijd nu rijp een krachtig signaal af te geven en concrete stappen te zetten. Daarom zal Volvo het komende jaar alle pool-auto's en personeelsauto's vervangen door FlexiFuel auto's.

Kip-ei kwestie

De voor E85 geschikte Volvo FlexiFuel is in 2005 geïntroduceerd in Zweden en sinds kort ook in Nederland. In Zweden zijn nu circa 350 tankstations waar bio-ethanol getankt kan worden en dit aantal groeit nog elke maand. In Nederland is sinds juni 2006 het eerste
E85 tankstation geopend. Tot op heden is de groei beperkt, omdat er weinig auto's rijden. De vraag naar de FlexiFuel auto's is als gevolg daarvan nog niet groot. Om deze kip-ei-kwestie te doorbreken zetten Tamoil en Volvo nu bovengenoemde stappen.

Bio-ethanol

E85 is een mengsel van 85% bio-ethanol en 15% benzine. Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof, die in tegenstelling tot normale benzine of diesel geen bijdrage levert aan het broeikaseffect. Bio-ethanol wordt gewonnen uit verschillende soorten biomassa, zoals houtresten, maïs, suikerriet en suikerbieten en is daarmee een vernieuwbare, duurzame brandstof. De toepassing van E85 is een heel belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame technologieën.

Volvo: grootste gamma bio-ethanol auto's

De Volvo Flexifuel is gebaseerd op de gewone benzine-uitvoering. Het gehele concept is zeer gebruiksvriendelijk: de E85 bio-ethanol en/of de benzine kan gewoon in dezelfde brandstoftank worden getankt. Het motormanagement van de auto controleert het mengsel waarmee de tank is gevuld en past de injectie en de ontsteking volautomatisch daarop aan. Nu al heeft Volvo het meest uitgebreide gamma van modellen die geschikt zijn voor E85: de S40, V50 en sinds kort de nieuwe C30. De verwachting is dat in 2007 nog meer modellen van Volvo in FlexiFuel uitvoering leverbaar worden.

Tamoil

De Tamoil Groep is een jonge, ambitieuze en snel groeiende Europese oliemaatschappij die de hele keten beheerst van exploratie, raffinage en marketing van olieproducten. Het Europese netwerk telt inmiddels meer dan 3.000 tankstations verspreid over Italië, Zwitserland, Duitsland, Nederland en Spanje. De Tamoil groep beschikt over eigen raffinage capaciteit met drie moderne raffinaderijen in Italië, Zwitserland en Duitsland. Met name in Italië en Zwitserland is Tamoil één van de belangrijkste spelers op de brandstofmarkt. In Nederland telt het netwerk van Tamoil Nederland inmiddels 172 tankstations waarvan er op dit moment 86 opereren onder de Tamoil merknaam. Het streven is om dit aantal de komende jaren aanzienlijk uit te breiden.


Noot voor de redactie,