Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De fokkerij van hybride en raszuivere fokvarkens wordt in Vlaanderen geregeld door een koninklijk en een ministerieel besluit. Deze regelgeving, die een omzetting is van de Europese regelgeving, heeft tot doel het communautaire handelsverkeer van raszuivere en hybride fokvarkens vlot te laten verlopen. Met toepassing van de huidige reglementering kunnen private organisaties echter geen stamboekcertificaten uitschrijven, ook niet voor hun eigen fokkerij van raszuivere fokvarkens. Het ontbreken van dergelijke certificaten leidt tot verlies aan exportmogelijkheden. Ook om in aanmerking te komen voor de productie van varkensvlees met een bepaald label is het kunnen uitschrijven van deze certificaten essentieel. De Vlaamse Regering beslist nu principieel het koninkljik besluit aan te passen zodat zowel aan fokkersverenigingen, fokkerijgroeperingen als particuliere organisaties de mogelijkheid wordt geboden erkend te worden voor het bijhouden van stamboeken en het uitvoeren van stamboekactiviteiten. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Inge Vervotte en minister Kathleen Van Brempt

Door de bestuurlijke vernieuwing werd het voormalige departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur opgesplitst in vier beleidsdomeinen: Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG), Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM), Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid (DAR) en Bestuurszaken (BZ). Als gevolg van de taakverschuivingen zijn ook aanpassingen aan de verschillende kredieten noodzakelijk. De Vlaamse Regering keurt in dit kader een aantal herverdelingsbesluiten en begrotingen goed

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering herschikt enkele personeelskredieten in functie van de stand van de aanrekeningen en de verwachtingen naar eind 2006 toe.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Geert Bourgeois

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het besluit met de regels voor het algemeen en het specifiek personeelsbeleid in de diensten van de Vlaamse overheid en in de Vlaamse openbare instellingen. Het besluit vervangt het vorige besluit van 15 oktober 2004 ter zake.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse Regering een kleine 6 miljoen euro subsidie toe aan Nike Customer Service Center voor investeringen op het grondgebied Meerhout.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Galileo is het Europees programma voor radionavigatie en plaatsbepaling per satelliet. Momenteel worden door de Europese Commissie de kandidaturen ingewacht voor de vestigingsplaats van de Europese toezichtautoriteit. Deze heeft als opdracht het beheer te verzorgen van de publieke belangen in verband met het Galileo-programma en als regulerende autoriteit op te treden gedurende de stationerings- en de exploitatiefase van het programma. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de kandidatuur van Mol (campus VITO) als kandidaat-vestigingsplaats voor de Galileo Supervisory Authority. De kandidatuur wordt ingediend bij het Interministerieel Comité voor de Ontvangst van Internationale Organisaties met het oog op een vergelijkende analyse van de ingediende Belgische kandidaturen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het sectorconvenant met de grafische sector kent de Vlaamse Regering 102.000 euro werkingssubsidie toe aan de vzw Grafoc voor het tweede werkjaar 2006-2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief het personeelsstatuut van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO). Er worden enkele aanvullende bepalingen toegevoegd voor het vastleggen van de anciënniteit van de leertrajectbegeleiders.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het oprichtingsdecreet van het IVA 'Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs' (AGIOn) bepaalt dat er een college van algemeen directeurs van de hogescholen wordt opgericht. Dit college bestaat uit de in functie zijnde algemeen directeurs van de hogescholen en is belast met het uitwerken van de criteria voor de verdeling en de toewijzing per hogeschool van de machtigingen voor investeringen. De Vlaamse Regeirng stelt nu de regels vast voor de werking van dit college.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief het besluit van 31 juli 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling in het buitengewoon onderwijs. Het besluit geeft per ambt, en voor de leraar beroepsgerichte vorming in het buitengewoon secundair onderwijs per specialiteit, een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het erkennings- en subsidiëringsbesluit van kinderdagverblijven en diensten voor opvangvoorzieningen. Om de subsidie voor de kostenvergoeding voor de plaatsingsdagen boven het maximum, gepresteerd in 2005 en 2006, mogelijk te maken, wordt de regelgeving aangepast. Diensten die het maximum aantal plaatsingsdagen overschreden hebben in 2005 en 2006 moeten daartoe een goed gemotiveerd verzoek indienen bij Kind en Gezin waaruit onder meer blijkt dat er geen sprake is van overbezetting per individuele onthaalouder. De extra plaatsingsdagen worden enkel gesubsidieerd indien men binnen de grenzen van de bezetting van vier voltijdse plaatsen per onthaalmoeder blijft.

Op voorstel van minister Inge Vervotte, minister Bert Anciaux en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering duidt Georges Stienlet, inspecteur-generaal van financiën, aan als afgevaardigde van de Vlaamse Gemeenschap in de vzw Spaarfonds van de Vlaamse Non-Profit/Social-Profitsectoren.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het voorstel tot voordracht van de bestuurders in de nv VIA-Invest.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het financieringsprogramma goed voor jongerenstages bij internationale organisaties. Het besluit vervangt het bestaande 'reglement houdende toekenning van een financiële tegemoetkoming voor een stage bij multilaterale organisaties'. Het doel van het financieringsprogramma is tweeërlei: enerzijds jongeren kansen bieden om een ervaring op te doen binnen een internationale organisatie, anderzijds op lange termijn de Vlaamse aanwezigheid in internationale organisaties en aanverwante instellingen verhogen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd, keurde de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de vaststelling van de rechtspositie van het personeel van de Vlaamse overheid, het zogenaamde raamstatuut. Nu keurt ze, na advies van de Raad van State, definitief de verder uitgewerkte selectieprocedures van het middenkader goed.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Met het oog op onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties beslist de Vlaamse Regering principieel dat de Vlaamse agentschappen en de Vlaamse Onderwijsraad worden gemachtigd aan de pensioenregeling van 'zekere organismen van openbaar nut en hun rechthebbenden' deel te nemen. Na de onderhandelingen wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Kris Peeters

In het kader van de onderlinge samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland met betrekking tot het Schelde-estuarium besliste de Vlaamse Regering eind november vorig jaar tot ondertekening van vier Scheldeverdragen: de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010, de samenwerking inzake Beleid en Beheer van het Schelde-estuarium, de samenwerking inzake Gemeenschappelijk Nautisch Beheer en de overgang naar een loodsgeldontkoppeling. Nu hecht ze, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met deze verdragen. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het 'Optimalisatieprogramma 2008-2012: Ontwerpinvesteringsprogramma voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen'. Ze stelt ook het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur voor het programmajaar 2008 vast op 150 miljoen euro. Het resterende budget van het programmajaar 2008 zal aangewend worden voor de overloop van het investerings- en renovatieprogramma van vorige jaren. Aquafin zal instaan voor de uitvoering van het programma.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

Het Vlaams Parlement heeft in de plenaire vergadering van 28 juni 2006 het oprichtingsdecreet van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA) aangenomen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat dit decreet in werking doet treden, zodat de SERV de aanwervingsprocedure voor het bijkomend personeel voor het secretariaat kan opstarten.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de voorwaarden voor de overdracht van onroerende goederen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de sociale huisvestingsmaatschappijen in uitvoering van de Vlaamse Wooncode. Het heeft tot doel nadere regels vast te stellen voor de verkoop van sociale huur- en koopwoningen, sociale kavels en niet-residentiële ruimten. Daarnaast worden een aantal andere zaken gewijzigd met het oog op het oplossen van de kampeertoestanden aan de hoofdzetels van de koopmaatschappijen bij het openen van een register.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het vernieuwde erkennings- en subsidiëringsbesluit van huurdersorganisaties. Het oude besluit uit 1994 liet geen enkele ruimte voor uitbreiding van de werkingsmogelijkheden. Hierdoor werden de huurdersorganisaties de afgelopen jaren geconfronteerd met een toenemende kloof tussen de constante werkingsmiddelen en de groeiende vraag naar dienstverlening van (kandidaat)huurders, wat resulteerde in langere wachttijden, volle wachtkamers en een rem op de verdere uitbreiding en een ruimer doelgroepbereik met inbegrip van een betere regionale spreiding door de decentralisering van adviesdiensten. Concreet worden de personeels- en werkingssubsidies opgetrokken. Het nieuwe besluit incorporeert ook de juridisch-technische bepalingen van de Vlaamse Wooncode.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Het decreet van 7 juli 2006 wijzigt onder meer de procedure voor de voordrachtsakte en de verkiezing van de OCMW-raadsleden. Artikel 6 bepaalt dat de verkiezing van de OCMW-raadsleden plaatsheeft tijdens de installatievergadering van de gemeeenteraad in openbare zitting. De voordrachtsakte met de kandidaten voor die verkiezing moet uiterlijk acht dagen voor de installatievergadering overhandigd worden aan de gemeentesecretaris. Met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering nu principieel de regels en de procedure die in acht moeten worden genomen bij de indiening van de voordrachtsakten en bij de verkiezingen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk en een ministerieel besluit over de technische keuring van motorvoertuigen. Het gaat om regels voor tweedehandskeuringen en de erkenning van 'diagnosecentra'.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van een ministerieel besluit over vrachtbrieven. Het gaat enerzijds om de afschaffing van het monopolie voor de verdeling van de voorgedrukte CMR-vrachtbrief en de verhuisvrachtbrief door het openen van de markt naar de erkende drukkers, en anderzijds de versoepeling van de voorwaarden voor het gebruik van de CMR-vrachtbrief in de distributiesector in het kader van interfiliaal transport.