Eigen Huis: plannen GroenLinks desastreus voor woningmarkt

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: plannen GroenLinks desastreus voor woningmarkt

GroenLinks plan voor afschaffing hypotheekrenteaftrek slecht voor alle inkomensgroepen

Amersfoort, 29 september 2006

Het plan van GroenLinks om de hypotheekrenteaftrek volledig af te schaffen en te vervangen door een rentesubsidie pakt zeer ongunstig uit voor alle inkomensgroepen. De combinatie van stijgende woonlasten en een waardedaling van woningen heeft rampzalige gevolgen voor de woningmarkt. De betaalbaarheid van een eigen woning komt in alle inkomenscategorieën onder druk te staan.

Voor starters die zich een eerste eigen woning kunnen veroorloven betekent dit plan een stijging van hun maandelijkse woonlasten met ruim 20%. Voor mensen die willen verhuizen zijn de gevolgen ronduit rampzalig, vooral als zij overwegen een ruimere en dus duurdere woning te kopen. Wanneer de plannen van GroenLinks werkelijkheid worden kunnen hun woonlasten tot wel 75% toenemen.

Door de plannen zullen de huizenprijzen in alle categorieën dalen. Vooral in de hogere prijsklassen valt een forse waardevermindering tot 27% te verwachten. Door dit vermogensverlies kunnen grote groepen mensen in de problemen komen als zij de wens hebben te verhuizen, ook als dat naar een goedkopere woning is. De kans is immers groot dat er bij verkoop een restschuld overblijft. De doorstroming op de woningmarkt heeft een krachtige impuls nodig, maar wordt met het GroenLinksplan de das omgedaan; niemand heeft nog de middelen of zin om te verhuizen.

Vereniging Eigen Huis betreurt de insteek die GroenLinks kiest. Aan de ene kant zegt de partij het eigenwoningbezit als een goede zaak te zien, aan de andere kant is het eigen huis iets wat de partij lijkt te ontmoedigen.

Een ander voorbeeld van dit ontmoedigingsbeleid is de wijze waarop GroenLinks huurwoningen wil verkopen aan zittende huurders. De voorwaarden waarop huurders eigenaar kunnen worden van hun huurwoning zijn zeer ongunstig. Het komt er op neer dat kopers alleen de lasten van een eigen woning krijgen, maar niet de mogelijke voordelen. In het voorstel van GroenLinks draaien voormalige huurders wel op voor zaken als onderhoudskosten en de financiële risico's van een eigen woning, maar profiteren zij niet van een waardestijging als zij hun huis weer willen verkopen. Vereniging Eigen Huis gelooft niet dat er onder de voorwaarden van GroenLinks nog een huurder zal zijn die serieus zal overwegen om zijn huurwoning te kopen.

Vereniging Eigen Huis beoordeelt in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november de woningmarktplannen van de politieke partijen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de voorstellen voor beperking van de hypotheekrenteaftrek, waarbij de gevolgen voor verschillende groepen huiseigenaren worden doorgerekend. De beoordeling van de verschillende politieke partijen staat op www.eigenhuis.nl/verkiezingen2006


---

Noot voor de redactie,