Gemeente Hardenberg

September 2006 - Landschapsprijs 2006 voor de gemeente Hardenberg

Landschapsprijs 2006 voor de gemeente Hardenberg

Vrijdag 29 september 2006

De gemeente Hardenberg heeft dit jaar de Gemeentelijke Landschapsprijs voor natuur- en landschapszorg gewonnen. Landschap Overijssel heeft dit gisteren bekend gemaakt op de provinciale contactdag voor gemeenten. Op deze dag waren 19 Overijsselse gemeenten vertegenwoordigd. Namens de jury overhandigde de voorzitter Gedeputeerde Jansen de plaquette en het bedrag van 4.500,- aan de wethouder Janssen van de gemeente Hardenberg. Dit bedrag is bedoeld voor de realisatie van een bijzondere activiteit op het gebied van natuur en landschap in de winnende gemeente.

Brede inzet voor natuur en landschap

De gemeente Hardenberg krijgt de prijs omdat de gemeente gedurende een lange periode een actief stimulerend beleid voert op het gebied van natuur en landschap. Zo is er een plan gemaakt voor het hele buitengebied waarbij is uitgegaan van het landschap dat juist voor de gemeente Hardenberg zo karakteristiek is. In de uitvoering wordt al meerdere jaren actief deelgenomen aan het project Landschap-Plus. Een project waarbij jaarlijks tientallen verschillende landschapselementen bij particuliere eigenaren opgeknapt worden. Daarnaast neemt de gemeente actief deel aan het project Streekeigen huis en erf in het Reestgebied en draagt de gemeente bij aan landschapszorg door inschakeling van de sociale werkvoorziening.

Innovatie en financiën

Een belangrijk argument voor de jury was de constatering dat de gemeente één van de voorlopers is geweest bij de Groenblauwe Diensten. De gemeente heeft één van de 6 provinciale pilots uitgevoerd ter stimulering van dit nieuwe beleid. Eén van de speerpunten hierbij was de uitvoering van landschapswerk door inschakeling van de lokale agrarische natuurvereniging. Een ander uitvloeisel hiervan is dat het college van burgemeester en wethouders een bedrag van 700.000,- gereserveerd heeft voor deze Groene Diensten voor de komende vier jaar. Tenslotte heeft de gemeente Hardenberg de beschikking over een eigen natuuractiviteiten-centrum : de Koppel met vele activiteiten. Het is dan ook niet verrassend dat Natuur en Milieu Overijssel de gemeente Hardenberg recent heeft uitgeroepen tot de gemeente met het groenste college-programma van heel Overijssel.

De jury

De jury die Landschap Overijssel voor deze prijs heeft ingesteld bestaat uit Gedeputeerde P. Jansen van de provincie Overijssel (voorzitter), Drs.J. Jansen directeur van Het Oversticht, Drs. F.R.M. Naber directeur van Landschap Overijssel en de wethouders B.J. Sijbom en M.J.J. Diepenmaat van respectievelijk de gemeenten Hof van Twente en Haaksbergen. De jury was unaniem in de beslissing om de prijs voor dit jaar aan de gemeente Hardenberg toe te kennen.

Gemeentelijke Landschapsprijs

Met de Gemeentelijke Landschapsprijs wil Landschap Overijssel gemeenten stimuleren een actief natuur- en landschapsbeleid te voeren, met name ten aanzien van particuliere landschapselementen. De provincie Overijssel ondersteunt dit initiatief van harte, wat onderstreept wordt door het voorzitterschap van de jury door Gedeputeerde P. Jansen. Uitreiking van de prijs is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De prijs is dit keer voor de vijfde keer uitgereikt. De voorgaande winnaars zijn respectievelijk de gemeente Tubbergen (2001) en de gemeente Wierden (2003) en de gemeente Zwolle (2004) en de gezamenlijke gemeenten Haaksbergen en Hof van Twente (2005).