Gemeente Ede

nummer 193/ Ede, 28 september 2006

College biedt de gemeenteraad de begroting 2007-2010 aan

Extra geld voor wijk- en buurtbeheer

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad donderdagavond 28 september de Programmabegroting 2007- 2010 en de Herfstrapportage 2006 aangeboden. Ondanks het feit dat de financiële positie van de gemeente vanaf 2009 zorgelijk blijft stelt het college toch voor om een aantal onvermijdelijke knelpunten op te lossen in wijk- en buurtbeheer, het gymlokaal aan de Schoolstraat in Bennekom te behouden en extra geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van straten en fietspaden en wijkgericht werken.

Uit de geactualiseerde cijfers blijkt dat de financiële vooruitzichten voor de komende jaren toch nog zorgelijk zijn. Wethouder F. van Zuilen zei in zijn toelichting tot de raad dat de gemeente Ede moet blijven streven naar een degelijke, verantwoorde begroting waarbij het uitgavenpatroon van de gemeente aangepast wordt aan de inkomstenbronnen. Zo moet de gemeente tijdelijke subsidies alleen gebruiken voor tijdelijke projecten.
Met Nieuw Elan naar duurzaam Evenwicht, is het motto van de begroting. In de begroting wordt met nieuw elan invulling gegeven aan ambitieuze plannen, zoals Het Nieuwe Landgoed en Ede Oost. Maar ook nieuwe zorgtaken zoals de WMO, een gecoördineerde invulling van wijkgericht werken en het inspelen op ontwikkelingen rond Publieke Dienstverlening zijn in de nieuwe begroting opgenomen.

Zorgelijk
Wel blijven de vooruizichten voor de komende jaren zorgelijk. Het college stelt vast dat de uitkomsten van de nu voorliggende Programmabegroting 2007 2010 de juistheid van de eerdere keuze bevestigen om een voorzichtige en realistische lijn voor de toekomst uit te zetten.
Met name vanaf 2009 zijn de onzekerheden groot en is de financiële situatie zorgelijk. Er zijn op basis van deze programmabegroting extra ombuigingen nodig om de begroting vanaf in 2009 structureel sluitend te krijgen. Weliswaar is de omvang van het tekort in 2010 van ruim EUR 3 mln naar EUR 2,4 mln teruggebracht, maar dit bedrag blijft te groot om de ingezette lijn op de handrem vooruit - nu te laten vieren. De aangekondigde heroverweging c.q. bezuinigingsronde die de gemeente Ede vanaf het voorjaar 2007 zou inzetten, blijft onverminderd nodig.

Evenwicht
Daarom is het tweede gedeelte van de ondertitel van de begroting naar duurzaam evenwicht.
Het college hanteert daarbij het uitgangspunt dat nieuw beleid zoveel mogelijk achterwege wordt gelaten. Ook toename van bestaand beleid moet nu zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit geldt ook voor projecten die met tijdelijke subsidies worden betaald. Een aantal knelpunten vindt het college zo belangrijk dat zij ervoor kiest deze wel structureel te honoreren, waaronder de budgetten voor wijk- en buurtbeheer.
Gelijktijdig met de begroting heeft het college de Herfstrapportage 2006 aangeboden. Deze geeft een beeld van de verwachte uitkomst van het lopende jaar 2006. Het college verwacht op basis van de huidige inzichten een voordeel van EUR 1,3 mln. Wel is er nog een aantal risicos die deze uitkomst kunnen beïnvloeden, zoals de Bijstandsgelden en de rijksuitkering. Er is ook een meevaller van EUR 973.000 omdat de Bank Nederlandse Gemeenten een extra dividend uitkeert. Het college stelt voor dit bedrag te storten in de Reserve belemmeringen spoorzone.
Behandeling van de Programmabegroting en de Herfstrapportage vindt plaats in de raadscommissies van 16 t/m 19 oktober 2006. In de gemeenteraad van 9 november vindt definitieve besluitvorming plaats.
---