Gemeente Gouda


persbericht: gouwenaars kiezen voor ontwerp van eldonk (29/09/2006)

Donderdag 28 september om 20.15 uur heeft burgemeester Cornelis de winnende architect voor het ontwerp van het nieuwe Huis van de Stad bekend gemaakt. De Gouwenaars hebben gekozen voor het ontwerp van architect Jos van Eldonk, optie B op de stemkaart, het gebouw met de ruiten gevel van bakstenen. Ruim 8500 Gouwenaars hebben hun stem uitgebracht en 4.421 daarvan waren voor het winnende ontwerp.

succes
Burgemeester Cornelis is zeer te spreken over het grote aantal Gouwenaars dat een stem heeft uitgebracht.Toen de gemeenteraad bepaalde dat de Gouwenaars de definitieve keuze mochten maken uit twee ontwerpen, hadden wij niet durven dromen dat er zo massaal gestemd zou worden. Je kon ook merken dat het onderwerp leefde in de stad, gezien de vele reacties in de krant, weblogs, websites en aan het adres van het promotieteam. Vooral jongeren waren ook blij dat ze mee mochten stemmen. We kunnen wel stellen dat het betrekken van de bewoners van Gouda een groot succes is gebleken.

winnende architect
Jos van Eldonk van architectenbureau Soeters Van Eldonk Ponec sprong letterlijk een gat in de lucht toen hij het verlossende telefoontje kreeg. Het was zeer spannend geweest en hij had zijn hele team meegenomen naar de bekendmaking om goede het nieuws te vieren.

aan de slag
Het ontwerp dat is ingestuurd door de architect is een eerste schetsontwerp. De volgende stap is dat de architect samen met de opdrachtgever, de gemeente Gouda en de projectontwikkelaar, NS Vastgoed, een meer gedetailleerd ontwerp gaat maken. Het definitieve ontwerp moet in november 2007 afgerond zijn. In 2010 moet het nieuwe Huis van de Stad opgeleverd zijn.

prijswinnaars
Alle drie prijswinnaars waren aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen. Er zijn drie prijzen verloot onder de stemmers die een geldige stem uitgebracht hebben. De kleurplatenactie is ook een groot succes geworden. Wethouder Kastelein zal woensdag 4 oktober de prijzen aan de kleinste winnaars uitreiken. De ouders van de winnaars krijgen bericht.