Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-512       |
|                                            |Arnhem|29 september   |
|                                            |,     |2006           |
Gezamenlijk persbericht van Electrabel, de gezamenlijke milieu- en bewonersorganisaties, provincie Gelderland en gemeente Nijmegen

AKKOORD ELECTRABEL EN MILIEU- EN BEWONERSORGANISATIES OVER CENTRALE NIJMEGEN

Geen bijstook van palmolie en koolzaadolie

Electrabel, de gezamenlijke milieu- en bewonersorganisaties, gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben overeenstemming bereikt over de toekomstige milieuprestaties van de elektriciteitscentrale van Electrabel in Nijmegen. Hiermee is de weg vrij voor een nieuwe milieuvergunning voor de elektriciteitscentrale en komt een einde aan een lange periode van beroepsprocedures. Met de nieuwe vergunning mag meer duurzame energie worden geproduceerd uit biomassa. Electrabel bindt zich met haar centrale in Nijmegen aan scherpe milieuprestaties, onder andere voor de uitstoot van stof. Ook zal de fluoride-uitstoot van de centrale na 2010 flink afnemen. Een belangrijk punt is dat Electrabel afziet van de bijstook van biomassa die niet duurzaam is, en geen vergunning vraagt voor bijstook van palmolie of koolzaadolie. Alle partijen zijn blij met de bereidheid van Electrabel om uit te spreken dat in de toekomst in te zetten biomassastromen duurzaam moeten zijn. Zij hebben zich bereid getoond nader met Electrabel te overleggen over de vraag hoe de duurzaamheid van biomassa vastgesteld kan worden.

Met de overeenstemming is de weg vrij voor verlening van een nieuwe milieuvergunning voor de centrale in Nijmegen. Voor de gezamenlijke milieu- en bewonersorganisaties is er met de huidige overeenkomst geen reden meer voor juridische procedures tegen een vergunning. Electrabel is jarenlang bezig om een nieuwe milieuvergunning te krijgen voor de kolencentrale in Nijmegen en is daarbij steeds kritisch gevolgd door de gezamenlijke milieu- en bewonersorganisaties. Zo werd in 2004 na een beroep bij de Raad van State een vergunning vernietigd. Om een herhaling hiervan te voorkomen, is door alle betrokken partijen gezocht naar het doorbreken van de impasse. Bij dit proces zijn ook de gemeente Nijmegen en de VROM-inspectie betrokken.

De provincie Gelderland is erg tevreden met het resultaat. Hiermee wordt de doelstelling uit het Gelders Milieu Plan gerealiseerd om in deze centrale meer biomassa toe te passen. Een cruciaal onderdeel van de streefcijfers van het Gelders energiebeleid voor 2010 is hiermee gerealiseerd. Voor de gemeente Nijmegen en omgeving is de beperking van de fijnstofemissie van groot belang. De leefkwaliteit rondom de centrale wordt hierdoor verbeterd.

Intensief overleg tussen alle betrokkenen, gekenmerkt door een goede sfeer, heeft uiteindelijk geleid tot de overeenkomst. Het vertrouwen van de gezamenlijke milieu- en bewonersorganisaties in Electrabel is hersteld nu zij zien welke milieu-investeringen het bedrijf heeft gedaan en nog gaat doen. De betrokken milieu- en bewonersorganisaties zijn: Vereniging Leefmilieu, Gelderse Milieufederatie, Mobilisation for the Environment, Vereniging Dorpsbelang Hees en Wijkvereniging Ons Waterkwartier.

Nijmegen/Arnhem, 28 september 2006



Provincie Gelderland