Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (29/9)

TILBURG, 29 september 2006

Tilburgse politie fouilleert preventief en houdt alcoholcontroles

TILBURG: De politie van het team Tilburg Binnenstad heeft gisteravond en vannacht met veertien agenten preventief gefouilleerd in het werkgebied. Tevens werd aan de Spoorlaan en de Paleisring een alcoholcontrole gehouden. Vannacht werd eveneens op alcohol gecontroleerd door het Verkeershandhavingsteam. In totaal zijn elf bestuurders aangehouden omdat zij teveel gedronken hadden.

Er werd preventief gefouilleerd op het station aan de Spoorlaan, het Piusplein, de Paleisring en de Heuvelring/Korte Heuvel. Er werden 308 personen aan een fouillering onderworpen. Er zijn twee messen aangetroffen. Een van de twee messen werd onder de passagiersstoel in een auto aangetroffen. Het tweede mes zat in een soort schoudertas Ook werd een stoelpoot, die onder de zitting in een auto lag, in beslag genomen. De maatregel preventief fouilleren heeft als doestelling het aantal geweldsmisdrijven met wapens in Tilburg terug te dringen. Gemeente, Openbaar Ministerie en Politie menen tevens dat er een preventieve werking van uitgaat. Eergisteren werd in het gebied rond de Gasthuisring ook al preventief gefouilleerd

Bij de alcoholcontrole van team Binnenstad werden vier bestuurders aangetroffen die teveel hadden gedronken. Hiervan waren er drie die korter dan vijf jaar over een rijbewijs beschikken. Zij moesten direct hun rijbewijs inleveren. De percentages varieerden van 195 ugl tot 375 ugl.

Het Verkeershandhavingsteam hield alcoholcontroles op de Ringbaan Zuid en later op de Ringbaan Oost Bij deze actie zijn zeven bestuurders aangehouden omdat ze teveel hadden gedronken. Op de Ringbaan Zuid werden tussen 18.00 en 23.00 uur 302 bestuurders onderworpen aan een blaastest waarbij één bestuurder teveel alcohol had gebruikt. Na zijn aanhouding pleegde deze man, een 47 inwoner uit Tilburg, verzet tegen de politie. Hij werd overgebracht naar het bureau en daar onderworpen aan een ademonderzoek. De uitslag van dit onderzoek bleek 815 ug/l te zijn terwijl de wettelijke limiet is gesteld op 220 ug/l. Deze bestuurder moet dan ook zijn rijbewijs voorlopig inleveren. De man is na het opmaken van een proces-verbaal heengezonden. Vervolgens werd tussen 23.30 en 03.00 uur op alcoholgebruik gecontroleerd op de Ringbaan Oost. Hier werden 87 bestuurders onderworpen aan een blaastest waarbij acht bestuurders werden aangehouden. Twee van hen bleken na de ademanalyse niet strafbaar te zijn. Tegen de zes overige bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt. De percentages varieerden van 225 tot 815 ugl.

Plasmaschermen gestolen uit vrachtauto

TILBURG: Vannacht zijn twee plasmaschermen van het merk Samsung uit een vrachtauto gestolen die geparkeerd stond aan de Theseusstraat. De dieven hebben een stuk van het zeil kapot gesneden. De 26-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur had niets gemerkt van de diefstal. Hij lag te slapen in de cabine. Agenten waren ter plaatse gegaan na een melding dat er een verdacht persoon rondliep. De dief is helaas niet meer aangetroffen. De politie heeft van de chauffeur een aangifte opgenomen.

Politie ontdekt hennepkwekerij na inbraakmelding

TILBURG: Vannacht heeft de politie in een pand aan de Bisschop Masiusstraat een hennepkwekerij ontdekt. De politie kwam de plantage op het spoor na een anonieme inbraakmelding. Omstreeks 01.30 uur kwam de melding binnen dat twee mannen aan het inbreken waren in deze woning en dat zij de balkondeur op de eerste verdieping geforceerd hadden. Ter plaatse bleek inderdaad dat de balkondeur open gebroken was. De politie trof daarop in het pand geen inbrekers meer aan. Wel werd in één van de slaapkamers en op zolder een hennepkwekerij aangetroffen. De 192 planten en 28 lampen zijn in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de exploitant.

Goirlenaar herkent zijn gestolen fiets terug

GOIRLE: Een oplettende 55-jarige man uit Goirle heeft gisteravond omstreeks 22.30 uur zijn gestolen fiets terug herkend. De politie heeft daarop een 19-jarige Tilburger aangehouden ter zake heling. Hij verklaarde dat hij de fiets voor 50 euro had gekocht.

Een 55-jarige man uit Goirle deed op zondag 24 september jl. aangifte van de diefstal van zijn fiets. Hij had deze fiets geplaatst bij een school op de Rillaersebaan om een rommelmarkt te bezoeken. De man vergat echter zijn fiets af te sluiten. Toen hij dat na 15 minuten ontdekte was de fiets echter al gestolen. Gisteravond zag hij zijn gestolen fiets in de voortuin staan van een woning in Goirle. Hierop heeft hij de politie ter plaatse gevraagd. De reservesleutel bleek op het slot te passen, ook kwam het framenummer overeen. De fiets bleek nu van een 19-jarige Tilburger te zijn die bij zijn vriendin op bezoek was. Hij verklaarde de fiets pas geleden gekocht te hebben voor 50 euro. Hij had wel het idee dat de fiets gejat kon zijn, maar zag daarin geen reden om van de koop af te zien. De politie heeft deze heler aangehouden en maakt proces-verbaal op.

Auto gestolen na woninginbraak in Biest-Houtakker

BIEST HOUTAKKER: Vannacht is omstreeks 03.30 uur een Mercedes 220 SE Sedan kleur grijs met het kenteken 15-HS-KL gestolen vanaf een erf van een woning aan de Hakvoortseweg. De dief had met een steen een raam van de keuken ingegooid, waarna hij middels handreiking de autosleutels van een tafel kon nemen. De dieven konden met de afstandsbediening die aan de sleutelbos hing de hydraulische poort openen. De politie heeft van de gedupeerde aangever, die wakker was geworden van het geluid van de startende auto, een aangifte opgenomen. De auto staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

Slechts twee arrestaties tijdens horecatoezicht

TILBURG: De agenten die gisteravond en vannacht belast waren met het horecatoezicht in de Tilburgse binnenstad hebben een relatief rustige dienst gehad ondanks de drukte in het centrum. Volgens het dagrapport waren er veel studenten op de been, mede door een druk bezocht feest bij 013, de sfeer werd beschreven als gezellig. Er zijn slechts twee aanhoudingen verricht. Een 20-jarige man uit Heerlen werd aangehouden nadat hij op het Piusplein een 20-jarige man uit Schaik in het gezicht had geslagen. Ook een 22-jarige Tilburger werd omstreeks 03.15 uur aangehouden nadat agenten zagen dat hij een andere uitgaander sloeg. Het slachtoffer is onbekend gebleven en heeft geen aangifte gedaan.

Valse melder verdachte tas aangehouden.

TILBURG: De politie heeft gisteravond in het restaurant van een supermarkt aan de Jan Heijnstraat een 50-jarige Tilburger aangehouden omdat hij een valse melding had gedaan naar 112 over een tas die daar al vier uur zou staan. Ter plaatse spraken de agenten omstreeks 19.00 uur met de eigenaar van het restaurant. Hij vertelde dat hij de melder heel duidelijk had gemaakt dat de tas, waar niets in zat, zo opgehaald zou worden door een vaste klant. Desondanks ging de Tilburger de alarmcentrale bellen om melding te maken van een verdachte tas. De eigenaar was zeer verbolgen over het gedrag van de Tilburger en gaf hem een winkelverbod van een jaar. Ook de politie kon de actie niet waarderen en heeft de Tilburger aangehouden voor het doen van een valse melding. De verdachte verklaarde aan het bureau dat het geen grap was geweest en dat hij ondanks de geruststellende woorden van de exploitant van het restaurant het als zijn plicht voelde om de politie te bellen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Tilburger.

Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto

TILBURG: Een dronken 50-jarige Tilburger is gisteravond omstreeks 20.15 uur op de Oerlesestraat met zijn fiets tegen de geparkeerde auto van een 36-jarige plaatsgenote gereden. De man verklaarde aan het bureau dat hij vrienden had bezocht en vanaf 14.00 uur vier literflessen Lambrusco gedronken. In de Oerlesestraat had hij zijn evenwicht verloren en was tegen een geparkeerde auto gereden. De politie maakt proces-verbaal op.

Auteur: Willem van Hooijdonk