Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

29 september 2006

Jongeren verdienen geen volwassen straf

In recente jaren werd Nederland opgeschrikt door een aantal gruwelijke geweldsdelicten, begaan door jeugdige daders. Allen kregen volwassen straffen opgelegd. Daardoor lijkt het alsof het bestraffen van jongeren volgens het gewone (volwassenen) strafrecht een groeiende tendens is. Toch is dat allerminst het geval. Wanneer jongeren echter volgens het volwassenenrecht worden berecht, is de motivering vaak onvoldoende onderbouwd. Tot deze conclusies komt prof.dr. Ido Weijers, bijzonder hoogleraar Jeugdrechtspleging aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie in zijn boek 'Jeugdige dader, volwassen straf?' dat zojuist is verschenen bij uitgeverij Kluwer.

Zware geweldsmisdrijven

De afgelopen jaren zijn we meerdere malen geconfronteerd met zware geweldsmisdrijven, waarbij jongeren de hoofdrol speelden. Zo werd in 2003 de verslaafde Anja Joos in Amsterdam door een groep jongemannen doodgeschopt. De jongste van deze groep was 17. In datzelfde jaar werd scholiere Maja Bradaric uit Bemmel vermoord. Haar lichaam werd vervolgens in brand gestoken. Een van de moordenaars was 16. Niet lang daarna zorgde de dodelijke aanslag door de 16-jarige Murat D. op Hans van Wieren, conrector van het Haagse Terra College, voor een nieuwe schok.

Onbevredigende motivering

In alle drie gevallen kregen de minderjarigen daders straffen vanuit het gewone (volwassenen) strafrecht. Dit terwijl de hoofdregel binnen het Nederlandse strafrecht is dat jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar volgens het jeugdstrafrecht worden berecht. Ondanks de schijn die door genoemde gevallen wordt gewekt, is Nederland zeer terughoudend met het opleggen van zware straffen via het gewone strafrecht. Dit blijkt uit Weijers' onderzoek naar de bestraffing van jongeren in Nederland in de afgelopen tien jaar. In de incidentele gevallen waarin jongeren wèl straffen uit het gewone strafrecht krijgen opgelegd, is de motivering echter doorgaans zeer onbevredigend. Berechting van jongeren volgens het gewone strafrecht moet volgens Weijers beperkt blijven tot delicten waarop in het gewone strafrecht een maximumstraf staat van tenminste twaalf of vijftien jaar. Tevens doet hij aanbevelingen voor betere motivering.

Professor Weijers

Prof.dr. Ido Weijers is bijzonder hoogleraar Jeugdrechtspleging aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtwetenschappen en tevens hoofddocent pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij lid van de sectie Jeugd van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Weijers publiceert regelmatig op het terrein van het jeugdstrafrecht. Zo voerde hij de redactie over de bundel 'Het herstelgesprek bij jeugdige delinquenten' (2005) en verscheen in datzelfde jaar zijn oratie onder de titel 'De pedagogische uitdaging van het jeugdstrafrecht'.

'Jeugdige dader, volwassen straf?' van prof.dr. Ido Weijers is verschenen in de serie 'Pareltjes van het strafrecht', uitgeverij Kluwer, Deventer, 60 pag., prijs EUR 23,50, ISBN 9013039006.

Meer informatie

Mevr. drs. Erzsó Alföldy, voorlichter Rechtsgeleerdheid, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl, b.g.g. mevr. drs. Wietske de Lange, voorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.