Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Controle "brulpotten"

Montferland, 29-09-2006 * De politie in de gemeente Montferland heeft donderdag een grote verkeerscontrole gehouden. Hierbij werd vooral gelet op "brulpotten". Twee bestuurders werden voor dit feit bekeurd.

Naar aanleiding van klachten werd hierbij speciaal aandacht besteed aan de controle van "brulpotten". Dit zijn vaak opgepepte auto's met knalpijpen of potten die enorm veel herrie veroorzaken. Twee jongeren werden bekeurd omdat zij de voor hun auto toelaatbare grens met meer dan 20 decibel overschreden. Een overschrijding met maximaal 10 decibel mag nog door de politie per transactie worden afgedaan (150 euro!). In deze gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt en zal het Openbaar ministerie zich over de hoogte van de boete buigen.

Verder werden hun kentekenbewijzen ingevorderd en moeten zij hun auto aanpassen en ter herkeuring aanbieden.

De actie van de politie ging als een lopend vuurtje (mobieltje) door de gemeente en naderhand kreeg de politie diverse reacties van jongeren die aangaven hun auto direct aan te gaan passen !

Bij de actie van donderdag werden naast plaatselijke agenten ook medewerkers van het Team Verkeersongevallen Analyse en twee motorrijders van het Verkeershandhavingsteam ingezet.

Bij de actie werden in totaal 54 bestuurder bekeurd voor uiteenlopende feiten als: 18x niet dragen autogordel, 7x niet handsfree bellen, 4x zonder helm op bromfiets rijden, 4x opgevoerde bromfiets, 3x fietsen zonder verlichting, 3x parkeren op invalidenparkeer-plaats zonder invalidenkaart.