Ingezonden persbericht

Zorgverzekeraars in de herkansing

Rotterdam, 29 september 2006 - Bijna een jaar na het invoeren van de nieuwe zorgverzekeringswet gaat de concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars echt beginnen. Een kwart van de Nederlandse bedrijven geeft aan per 1 januari 2007 te willen switchen van verzekeraar, zo blijkt uit het onderzoek 'Tussen zorg en zekerheid; de hervorming van het zorg-, verzuim- en pensioenstelsel door de ogen van de werkgever' van Aon Nederland onder 716 werkgevers en HR-professionals. "De prijsverschillen worden de komende tijd pas goed zichtbaar," zegt Jan Oldenziel, lid van het Management Team van Aon Consulting.

Gebrekkige communicatie
De waardering voor de overgang naar de nieuwe zorgverzekering is matig, blijkt uit het onderzoek van Aon. Ruim de helft van de werkgevers geeft de nieuwe wet zelfs een 6 of lager als cijfer. Bij de overheid als werkgever wordt het meest positief gedacht over de nieuwe wet (6,4). Het negatieve oordeel over de nieuwe wet wordt door de ondervraagden toegeschreven aan gebrekkige communicatie door de overheid en de hoge kosten die de zorgverzekeringswet met zich meebrengt, zo blijkt uit het onderzoek.

Circa twee derde van de ondervraagden concludeert dat de verzekeraars vorig jaar veel te laat met hun voorstellen zijn gekomen. Concrete offertes en aanbiedingen bleven lang uit en ook administratieve problemen hebben niet bijgedragen tot een positief beeld. Als gevolg hiervan voorziet Aon dit jaar een inhaalslag. Het is volgens Oldenziel daarom niet verwonderlijk dat zo'n groot deel van de werkgevers aangeeft het komende jaar van verzekeraar te zullen veranderen.

Problemen met aanpassen arbeidsvoorwaarden
Ruim een op de vijf bedrijven (22%) heeft nog steeds problemen om de arbeidsvoorwaarden aan de nieuwe zorgverzekeringswet aan te passen. In het MKB worstelt men bijvoorbeeld met de implementatie van de nieuwe wet door de gebrekkige informatievoorziening (28%) en bij werknemers leven er nog steeds vragen (36%) over de wet. Ook vinden ze in het MKB dat de verzekeraars te laat met de voorstellen kwamen (70%) en dat de wet leidde tot buiten proportioneel administratieve kosten. De implementatie van de wet zal volgens Oldenziel gemakkelijker gaan als het kennisniveau op dit gebied in het MKB verder wordt verbeterd: "Hier ligt ook een belangrijke rol voor financiële dienstverleners en adviesorganisaties weggelegd," aldus Oldenziel.

Over het onderzoek
Het kwantitatieve onderzoek is gehouden door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw onder 716 respondenten. Alleen bedrijven met meer dan 25 werknemers zijn voor het onderzoek benaderd. De vragen hebben betrekking op de volgende beleidsgebieden: zorgverzekeringswet, WIA, verzuimbeleid en pensioenregelingen. De resultaten van het onderzoek over de zorgverzekeringswet zijn op te vragen via aon@sterkwerk.nl.

Uitnodiging perspresentatie
Het onderzoek naar de zorgverzekeringswet maakt onderdeel uit van een groter onderzoek dat Aon Nederland heeft laten uitvoeren. Het Aon Consulting onderzoek 'Tussen zorg en zekerheid; de hervorming van het zorg-, verzuim-, en pensioenstelsel door de ogen van de werkgever' wordt dinsdag 3 oktober gepresenteerd tijdens een seminar in Den Haag. Voorafgaande aan het seminar is er van 9.30 tot 11.00 uur een perspresentatie in de Koninklijke Schouwburg aan Korte Voorhout 3 in Den Haag. U kunt zich voor de perspresentatie aanmelden door een mail te sturen naar aon@sterkwerk.nl.

Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 13 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 46.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: http://www.aon.nl.

Voor verdere pers- en achtergrondinformatie
Aon Nederland
Ulrika Lundgren
Press Officer
T: (010) 448 75 22
E: ulrika_lundgren@aon.nl

Of:

Sterk Werk Communicatie
Désirée van der Jagt
Consultant
T: (010) 456 78 49
E: desiree.van.der.jagt@sterkwerk.nl

This press release contains certain statements related to future results, or states our intentions, beliefs and expectations or predictions for the future which are forward-looking statements as that term is defined in the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause actual results to differ materially from either historical or anticipated results depending on a variety of factors. Potential factors that could impact results include: general economic conditions in different countries in which we do business around the world, changes in global equity and fixed income markets that could affect the return on invested assets, fluctuations in exchange and interest rates that could influence revenue and expense, rating agency actions that could affect our ability to borrow funds, funding of our various pension plans, changes in the competitive environment, our ability to implement restructuring initiatives and other initiatives intended to yield cost savings, our ability to execute the stock repurchase program, changes in commercial property and casualty markets and commercial premium rates that could impact revenues, changes in revenues and earnings due to the elimination of contingent commissions, other uncertainties surrounding a new compensation model, the impact of investigations brought by state attorneys general, state insurance regulators, federal prosecutors, and federal regulators, the impact of class actions and individual lawsuits including client class actions, securities class actions, derivative actions, and ERISA class actions, the cost of resolution of other contingent liabilities and loss contingencies, and the difference in ultimate paid claims in our underwriting companies from actuarial estimates. Further information concerning the Company and its business, including factors that potentially could materially affect the Company's financial results, is contained in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission. De informatie en persberichten die wij aan journalisten sturen, zijn zoveel mogelijk afgestemd op hun professionele interesse. Is jouw profiel nog niet bekend bij ons of wil je je bestaande profiel wijzigen? Op http://www.sterkwerk.nl/pers kun je je interesseprofiel invullen, zodat wij beter in staat zijn je relevant te blijven informeren. Het kost je maximaal 2 minuten. Wilt u onze persberichten niet meer ontvangen, stuur dan een email aan afmelden@sterkwerk.nl.