Ingezonden persbericht


PROJECT BOERENERFGOED MET DVD-PRESENTATIE OFFICIEEL VAN START

Venlo, 28 september. Op vrijdag 6 oktober zal de gedeputeerde Ger Driessen van Ruimtelijke Ordening en Plattelandsontwikkeling in Streekmuseum de Locht in Melderslo het eerste exemplaar van de DVD "Boerenerfgoed: verslag van een verkenningstocht" in ontvangst nemen. De DVD is een registratie van theatervoorstellingen op locatie rondom het thema Boerenerfgoed. De presentatie van de DVD markeert de start van het project Boerenerfgoed, dat drie jaar zal duren.

Studenten van de Toneelacademie Maastricht gingen in het voorjaar van 2006 de boer op in Noord- en Midden-Limburg. Ze luisterden naar verhalen van boeren die geconfronteerd werden met de Reconstructie. Het resulteerde in vier theatervoorstellingen op ongewone locaties: een stal in Nederweert, een circustent in Ysselsteyn, een huisje in een weiland in Grathem en op een boerenkar door de omgeving van Helden. Vier unieke theaterstukken voor en door de lokale bevolking.

De Reconstructie in de provincie Limburg is een ingrijpend proces, waar veel partijen en mensen bij betrokken zijn. Boerenerfgoed is een provinciaal project vanuit het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Toneelacademie Maastricht. Het heeft als doel het immaterieel erfgoed rondom het veranderende Limburgse platteland vast te leggen en zichtbaar te maken. Het probeert de persoonlijke verhalen van de vele betrokkenen los te weken en toegankelijk te maken. De komende drie jaar gaan theatermakers, musea en scholieren op zoek naar manieren om de vertaalslag te maken van het Reconstructieverhaal in de provincie Limburg, door theater, tentoonstellingen, lesprogramma's, filmvoorstellingen, vertelcafé's en de website www.boerenerfgoed.nl.

Hierbij wordt samengewerkt met het Streekmuseum De Locht te Melderslo, Streekmuseum De Moennik te Helden en het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof te Nederweert-Eind. Naast de Toneelacademie en Theaterwerk NL was ook Het Om (een toneelinitiatief voor samenwerking tussen professionals en amateurs) bij de theaterproducties betrokken.

De presentatie van de DVD begint vrijdag 6 oktober om 13.00 uur. Voor alle vrijwilligers en medewerkers van het project en de theatervoorstellingen ligt een gratis exemplaar klaar. Ook mensen die betrokken zijn geweest bij de Reconstructie of er de gevolgen van hebben ondervonden en hun verhaal willen vertellen voor de website www.boerenerfgoed.nl ontvangen een gratis DVD. Het bijwonen van de presentatie is gratis, wel verzoeken wij u zich aan te melden via mail op j.janssenbeij@limburgsmuseum.nl of telefonisch: Jette Janssen tel. 077-3522112.

Het project Boerenerfgoed wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.