Published: 15:17 29.09.2006 GMT+3 /Source: TietoEnator Oyj /HEX: TIE /ISIN: FI0009000277

TietoEnator verstevigt haar positie op de Europese markt voor gezondheidszorg door de overname van de Duitse Cymed AG

TietoEnator Corporation Press Release 29 September 2006 14.00 CET

TietoEnator heeft het volledige aandelenkapitaal in Cymed AG, een Duitse IT-leverancier voor de gezondheidszorg, aangekocht. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in IT-oplossingen voor ziekenhuizen en softwareapplicaties voor hygiëne in ziekenhuizen en laboratoria. Cymed is gevestigd in Bochum en heeft 34 medewerkers. De overname ondersteunt de groeistrategie van TietoEnator en haar doel om één van de toonaangevende ICT-leveranciers op de Europese gezondheidszorgmarkt te worden. De overname wordt officieel van kracht op 1 oktober 2006.

Cymed heeft meer dan 500 klanten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hun aanbod is gebaseerd op drie eigen softwareproductlijnen. Hybase is een statistiek- en analysesysteem met betrekking tot controle van hygiëne in ziekenhuizen en laboratoria. Hiermee is Cymed marktleider in Duitsland en Oostenrijk (450 klanten). Cymed HIS is een ziekenhuisinformatiesysteem dat is gebaseerd op modules die ook onafhankelijk kunnen worden gebruikt. Cyway is een hulpprogramma voor het ontwerpen van processen waarmee klinische paden worden gedefinieerd en gedocumenteerd. Voor 2006 wordt een netto omzet verwacht van ¤ 3,5 miljoen. De aankoopprijs van de overname bedraagt ¤ 5,1 miljoen. Het management van Cymed behoudt hun huidige functie.

TietoEnator heeft tot doel de gezondheidszorg te ondersteunen door het digitaliseren van diensten in de gezondheidszorg en het promoten van naadloze verwerkingsketens. Deze overname zal een natuurlijke voortzetting zijn van de implementatie van onze strategie, waardoor we ons marktaandeel in Europa vergroten en onze productportfolio en aanbiedingen voor onze doelmarkten uitbreiden," aldus Juhani Kaisanlahti, verantwoordelijk voor de zakelijke activiteiten van TietoEnator Gezondheidszorg en Welzijn.

"Wij zullen voordelen halen uit de diepgaande knowhow van Cymed, in het bijzonder op het vlak van hygiënesystemen en naadloze verwerkingsketens. Zij hebben talrijke interessante producten die in onze huidige gezondheidszorgoplossingen zullen worden geïntegreerd," verklaart Markus Volpers, verantwoordelijk voor de zakelijke activiteiten van TietoEnator in de gezondheidszorg in Duitstalige landen en Nederland.

"Als een van de toonaangevende Europese IT-ondernemingen, zal TietoEnator grote voordelen bieden aan haar klanten en personeel. Samen zijn we in staat onze klanten toegevoegde waarde te bieden en innovatieve IT-oplossingen en -services te ontwikkelen voor de uitdagingen in de gezondheidszorg," zegt Andreas Lange, CEO, Cymed AG.

TietoEnator is een van de toonaangevende leveranciers van ICT-oplossingen voor gezondheidszorg en welzijn. Het bedrijf biedt de meest geavanceerde ICT-oplossingen en IT-services voor dienstverleners in de gezondheidszorg- en welzijnssector. Het doel is ondersteuning te bieden aan de gezondheidszorg- en welzijnssector door processen te digitaliseren, naadloze serviceketens en verschillende regionale samenwerkingsmodellen te bevorderen en een uitstekend rendement op investering in oplossingen te bieden. TietoEnator heeft meer dan 30 jaar ervaring in de welzijns- en gezondheidszorgsector. Het bedrijf biedt werk aan 1200 experts in zeven landen en voert in deze sectoren activiteiten uit in elf landen. De onderneming heeft zijn intrede gemaakt op de Duitse gezondheidszorgmarkt door de overname van ITB Informationstechnologie Beratung AG in januari 2005 en Waldbrenner AG in januari 2006.

Neem voor meer informatie contact op met:
Markus Volpers, Vice President, TietoEnator Healthcare & Welfare, Duitsland, tel: +49 22349119121 Juhani Kaisanlahti, Deputy President, TietoEnator Healthcare & Welfare, tel: +358 400 643 371, Carl-Johan Lindfors, President, TietoEnator Healthcare & Welfare, tel: +49 17 3730 9582, Andreas Lange, CEO, Cymed AG, tel: +49 (0) 234 32 47 100

TIETOENATOR CORPORATION

DISTRIBUTION
Principal media

TietoEnator is een van de leidende architecten van de constante ontwikkeling van de informatiemaatschappij en de grootste aanbieder van IT-services in Noord-Europa. TietoEnator is gespecialiseerd in consulting, ontwikkeling en beheer van bedrijfsprocessen in de digitale economie. De services van de Groep zijn gebaseerd op een combinatie van diepgaande industriespecifieke expertise en de nieuwste informatietechnologie. TietoEnator heeft meer dan 15.000 experten in dienst in meer dan 25 landen. www.tietoenator.com

This press release was brought to you by TietoEnator. Read more at www.tietoenator.com