Gemeente Almelo

Begroting 2007: investeren in uitvoering collegeprogramma

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo presenteert een begroting waarin de uitvoering van het collegeprogramma 2006-2010 centraal staat. Dit betekent dat wordt geïnvesteerd in verdere ontwikkeling van de binnenstad, het evenementenbeleid, de verbetering van de Noord-Oostverbinding, de Almelose wijkaanpak en revitalisering van bedrijventerreinen. Ook komt er extra geld voor beeldende kunst.
Bovendien gaat de gemeente Almelo de digitale dienstverlening verbeteren. Vanaf volgend jaar zijn 25 gemeentelijke producten online beschikbaar, te beginnen met het aanvragen van een uittreksel uit het GBA (Gemeentelijke basisadministratie), het doorgeven van een verhuizing binnen Almelo, het reserveren van een sportzaal en het doorgeven van klachten over de woonomgeving.

Om uitvoering te geven aan de uitspraken van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders een uitgebreide heroverweging gemaakt van de reserves en voorzieningen en stelt het college voor de bezuinigingen op speelvoorzieningen en op welzijnsaccommodaties te schrappen.

Ondanks forse tegenvallers, die vooral worden veroorzaakt door de Wet Werk en Bijstand, wil het college het minimabeleid intensiveren. Ook heeft het college ruimte gevonden de lokale lasten voor de Almeloërs verder te verlagen. De tarieven worden slechts aangepast met de reguliere verhoging (1,3%) en de afvalstoffenheffing gaat omlaag. Dit betekent dat de lokale lasten voor een gemiddeld huishouden dalen met negen euro.

Het collegeprogramma 2006-2010 gaat uit van een gedegen financieel beleid. De Begroting 2007 wordt weliswaar sluitend gemaakt door een beroep op de algemene reserve, maar dat is volgens het college een verantwoorde keuze gezien het positieve meerjarenperspectief en de betere economische vooruitzichten.

De algemene reserve blijft gehandhaafd op tien procent van de hoogte van de algemene uitkering. Dat betekent een stijging met ongeveer 1 miljoen euro ten opzichte van de algemene reserve in de Voorjaarsnota 2006. Die stijging is noodzakelijk omdat het geld voor de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) via de algemene uitkering loopt waardoor ook de algemene reserve moet stijgen. Dit is omdat met de komst van de WMO ook risicos voor de gemeente fors toenemen.

De behandeling van de Begroting 2007 door de gemeenteraad is op 8 en 9 november 2006.