Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 september 2006

150 miljoen euro voor de optimalisatie van de gewestelijke waterzuiveringsinfrastructuur

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het Optimalisatieprogramma voor de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur 2008-2012 goedgekeurd. Dit betekent dat de nv Aquafin voor het investeringsjaar 2008 bijkomend 150 miljoen euro (exclusief BTW) ter beschikking wordt gesteld voor investeringsprojecten in de waterzuiveringsinfrastructuur. Voor de investeringsjaren 2009-2012 zijn nog indicatief voor 277 miljoen euro aan projecten geprogrammeerd.

De Europese richtlijn stedelijk afvalwater heeft tot doel het milieu te beschermen tegen de nadelige invloeden van het lozen van stedelijk afvalwater. Om aan deze richtlijn te beantwoorden, moet Vlaanderen de nodige zuiveringsinfrastructuur in een versneld tempo uitbouwen. Via eerder goedgekeurde investeringsprogramma's werd de infrastructuur om de belangrijkste agglomeraties te zuiveren, reeds ter uitvoering opgedragen aan nv Aquafin. In samenspraak met alle betrokken actoren werden intussen tal van initiatieven genomen om de uitvoering van de betrokken projecten te bespoedigen. De komende jaren zal dan ook jaarlijks voor zo'n 150 miljoen euro aan projecten uitgevoerd worden.

De voorbije jaren werd echter meer en meer duidelijk dat ook extra aandacht moet besteed worden aan de problematiek van de verdunning van het afvalwater. Sommige collectoren kunnen immers de grote toevloed van aangevoerd water niet slikken, waardoor dit water geloosd wordt via overstorten. Op die manier komt het afvalwater ongezuiverd in onze waterlopen terecht. Bovendien is het verdunde afvalwater ook moeilijker verwerkbaar op de zuiveringsinstallaties.

In uitvoering van het regeringsakkoord is daarom resoluut gekozen voor het optimaliseren van de bestaande zuiveringsinfrastructuur, waardoor enerzijds minder afvalwater via de overstorten in onze waterlopen terechtkomt, en anderzijds het rendement van de bestaande waterzuiveringsinstallaties verhoogd wordt. Dit vormde ook reeds een belangrijk aandachtspunt bij de opmaak van de Optimalisatieprogramma's 2006 en 2007.

In het Optimalisatieprogramma 2008 gaat de aandacht dus niet alleen uit naar de sanering van grote en verstedelijkte agglomeraties, maar wordt ook de sanering van het afvalwater voorzien in een aantal landelijke gebieden via een twintigtal kleinschalige zuiveringsinstallaties en andere saneringsprojecten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1159497088755&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht