Gemeente Eindhoven

Persbericht 29 september 2006, 246

GGD'en Eindhoven en Zuidoost-Brabant brengen gezondheid van senioren in kaart

Begin oktober valt er bij 23.000 senioren in de regio Zuidoost Brabant een vragenlijst van de GGD in de bus. Met deze vragenlijst onderzoeken de GGD'en hoe het gesteld is met de gezondheid van de 65-plussers in de regio. Zo kunnen zij alle gemeenten goed informeren over de manier waarop het welbevinden van senioren ondersteund en verbeterd kan worden.

Waarom dit onderzoek?

Een goede gezondheid is voor de meeste mensen erg belangrijk. Dit geldt zeker ook voor senioren. De gemeenten willen de 65-plussers graag helpen om gezond te blijven of om gezonder te worden. Het onderzoek van de GGD'en levert hiervoor belangrijke informatie. Zo kunnen de gemeenten bijvoorbeeld betere beslissingen nemen over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze nieuwe wet biedt gemeenten meer ruimte om de ondersteuning aan inwoners op het gebied van zorg en welzijn te regelen.

Vragenlijst

In de vragenlijst van het onderzoek staan verschillende vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar ook over mantelzorg, de behoefte aan zorg- en welzijnsvoorzieningen en vervoersmogelijkheden worden vragen gesteld. Er zijn immers zo veel factoren die het welbevinden van mensen beïnvloeden! De vragenlijst is gezamenlijk ontwikkeld door de GGDâen in Noord-Brabant en Zeeland. Het onderzoek wordt dit najaar ook in de regio West-Brabant uitgevoerd.

Deelname

De vragenlijst wordt begin oktober verstuurd naar 23.000 willekeurig gekozen 65-plussers in de regio Zuidoost Brabant. De onderzoeksgegevens worden volstrekt anoniem verwerkt. De GGD'en hopen dat veel mensen zullen deelnemen aan het onderzoek. Want hoe meer mensen reageren, hoe beter het beeld wordt van de gezondheid van de senioren.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek verschijnen medio 2007 op www.gezondheidsatlaseindhoven.nl en www.ggdgezondheidsatlas.nl. Via deze internetsite zijn ook de uitkomsten van andere gezondheidsmonitors te raadplegen.